27.2.2012

Seitsemän asiaa, joita et tiennyt Mifongin perinnöstä

Kirjailija Saara Henriksson haastoi paljastamaan seitsemän asiaa minusta. Koska olen vähemmän mielenkiintoinen kuin kirjani, paljastan seitsemän asiaa Mifonkisarjasta (en lupaa, että kaikki ovat ennaltamainitsemattomia: muistini ei riitä niin pitkälle).

1. Mifongin perintö sai alkunsa, kun luin niin huonon kirjan, että päättelin itsekin osaavani kirjoittaa paremman.

2. Käsikirjoitukseni työnimi oli ihan loppumetreille saakka Verenperintö. Olin jo melkoisen klikkiytynyt nimeen, mutta sitten arvon kanssakirjoittajat kertoivat, että nimestä tulee mieleen pohjanmaalainen sukutarina. Ja nyt, kun vampyyrikirjoja ilmestyy kirjakauppojen myyntitelineisiin nopeammin kuin puremajälkiä uhrien kauloihin ja 90 prosentissa niistä esiintyy sana "veri", olen tyytyväinen että päätöstäni jaksettiin uhmata.

3. Nimien luomisessa minua vaivaa A-tauti. Mifongin perinnössä esiintyy neljä a-kirjaimella alkavaa tarinan kannalta merkittävää henkilöä: Ardis, Amargo, Arran ja Agautr. Näin siitä huolimatta, että muistaakseni karsin a-kirjain alkuisia nimiä jossain vaiheessa.

4. Käsikirjoituksesta on pudonnut matkan varrella pois kokonsa puolesta melkein oman kirjan ansaitseva sivurönsy. Aloittelevalta kirjailijalta karkasi niin sanotusti mopo kädestä raakaversiossa ja sivuhenkilöt kirmasivat omille teilleen. Tästä poisleikatusta osasta sain valtavasti materiaalia ja innostusta Mifongin ajan kirjoitusvaiheessa.

5. En koskaan tosissani uskonut, että kirja julkaistaisiin. En uskonut, että suomalainen kustannusmaailma olisi kyllin avoin aikuisille suunnatulle fantasialle, jossa ei ole mitään kytköksiä suomalaisuuteen. Olin osittain oikeassa, mutta Karisto tunnisti hyvän tarinan ja nappasi kiinni.

6. Mifongin perinnön sisäsivujen kuvitus on omaa käsialaani. Kirja on jaettu viiteen osioon, joista jokaisen "nimilehdellä" on kuva. Kuvitus syntyi puolivahingossa, kun piirtelin linnojen kuvia omaksi ilokseni. Emmin pitkään, kehtaisinko luovuttaa niitä painettavaksi, mutta lopulta suljin silmät ja annoin toisten päättää puolestani.

7. Pitkään olen ollut varma, että Mifonkisarja on trilogia. Enpä ole enää. Vaikka saisinkin runtattua kolmosen, eli Mifongin mahdin, niin tiiviiksi, että se pystytään vielä painoteknisesti hallitsemaan, en usko, että olen kyllästynyt luomaani maailmaan tai sen hahmoihin. Tiedossa voi siis olla ensiöitä (eli prequelejä), rinnakkaiskertomuksia ja jatko-osia. Kustannettuna tai pöytälaatikossa.

***

Haaste jatkukoon Elina Rouhiaiselle, Anne Leinoselle ja Hanna van der Steenille. Päättäkööt he, mistä aiheesta paljastelevat, vaikka minua tietysti kiinnostavat kirjoittamisprosessit ja heidän kirjansa.

8 kommenttia:

  1. Voi, onpa jännä, että olet myös kuvittanut teoksen!! Näitä tunnustuksia oli mielenkiintoista lukea, kiitos tästä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä tulee hieman tuplajännitystä, kun h-hetki lähestyy... :)

      Poista
  2. Minäkin muuten kierrätin tämän haasteen sinulle ;) Kiva idea paljastaa kirjastasi. Tuo neloskohta kuulostaa tutulta; minullakin leviävät kaikki hommat aina käsiin ja lähtevät rönsyilemään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, Ahmu, enhän minä puusilmä mitään huomannut! Anteeksi.

      Voimme syyttää neloskohtaa, sillä rönsyilyä tapahtuu nyt siviilielämässäkin riittämiin. :D

      Poista
  3. Erittäin mielenkiintoista! Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että fantasiaa pitääkin kirjoittaa sarjoittain. Maailman luominen on yleensä niin keskeinen juttu, että lukija haluaa viettää siellä aikaa enemmänkin. :)

    Hienoa, että kuvitit myös kirjaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Fantasiamaailmojen luomisessa on vielä sellainen juttu, että kun sen saa tehdä mieleisekseen (ei kuitenkaan rosottomaksi), miksi sieltä edes haluaisi poistua. ;)

      Poista