21.10.2014

Ursula K. Le Guinin päivä

Yksi maailman merkittävimmistä kirjailijoista täyttää tänään 85 vuotta. Kyseessä on tietenkin Ursula K. Le Guin, joka juuri pokasi yhdysvaltalaisen National Book Foundationin elämäntyöpalkinnon. Onnea siis moninkertaisesti!

Minulle Le Guin on hyvin tärkeä kirjailija: Maameren tarinat olivat lempikirjojani alakouluikäisenä ja voisinkin sanoa, että ne johdattivat minut fantasian ehtymättömille lähteille. Hänen kirjojensa lukeminen ei jäänyt toki vain lapsuuteen. Aikuisena minuun iski erityisesti Pimeälipas ja muita kertomuksia, joka on käännösvalikoima suomennoksia Le Guinin novellikokoelmasta Wind's Twelve Quarters (1975).

Le Guinia kiinnostavat muun muassa yksilö ja yhteisö, sukupuolen ilmenemismuoto, rotukysymykset sekä ihmisen ja ympäristön vuorovaikutus. Mielenkiintoinen artikkeli hänen ajatuksistaan sukupuolesta löytyy Brain Pickings -lehdestä.


(c) J.S. Meresmaa

Ursulalla on Suomessa kaima, Osuuskumma-kustannuksen julkaisema ilmainen romanttinen spefilehti. Koska Ursula K. Le Guin on monelle osuuskummajaiselle kirjailija, jonka vaikutusta omaan luku- ja kirjoitushistoriaan ei voi sivuuttaa, me teimme ePub-version ihka ensimmäisestä Ursula-lehdestämme, joka ilmestyi kesällä 2012. Olkaa hyvä, sen voi noutaa tästä linkistä!

Aivan uusi Ursula K. Le Guin -suomennoskin on ilmestynyt Vaskikirjoilta: Neljä anteeksiantoa. Se sisältää nimensä mukaisesti neljä tarinaa, jotka täydentävät suomennettujen hainilaiskirjojen sarjan.

***

Mitkä ovat sinun suosikkejasi Ursula K. Le Guinin tuotannosta?

3 kommenttia:

  1. Minäkin ahmin Maameren tarinoita teini-ikäisenä :) Pimeyden vasen käsi on yksi ikimuistoisimmista lukukokemuksistani.

    VastaaPoista
  2. Ursula Le Guin on yksi "suuria" kirjailijoita minulle. Maameren tarinat, kaikki sen sarjan kirjat, ovat olleet suosikkejani. Ei ehkä niin paljon vielä lapsena (jolloin 3 ekaa osa olivat ilmestyneet) vaan myöhemmin, nuorena aikuisena, sarjan hiljainen elämänviisaus kolahti täysillä. "Aikuisten" kirjoista suosikkini on Osattomien planeetta. Siitä erityisesti on jäänyt mieleen kirjan lapsille toistettu ohje: "Älä minäile." Eli ettei saa ajatella minä-muodossa.

    VastaaPoista
  3. Oma suosikkini on "Always Coming Home", antropologinen tutkielma tulevaisuuden kansasta. Mukana tuli alun perin c-kasetillinen musiikkia, jota olen turhaan yrittänyt saada käsiini.

    VastaaPoista