12.3.2015

Tulenkantajien kirjakaupassa: Anu Holopainen

Auringon laskettua alkoi Tulenkantajien kirjakaupassa Tampereen Hämeenpuistossa kirjallinen ilta kuin mukavana alkusoittona pian vauhtiin pyörähtäville Vihtorin kirjaston kirjamessuille. Kirjailijavieras oli saapunut kaukaa Helsingistä, ja täytyy sanoa, että toisinaan on erityisen mukava saada kehäkolmosen sisäpuolelta vieraita tänne -- tavallisempaa on nimittäin, että eteläisiä kollegoita tapaa vain matkustamalla itse etelään.

Matkalla tapahtumapaikalle. Yksi lempimaisemiani.
Koski pulisee aivan jalkojen juuressa levottomana.
(c) J.S. Meresmaa

Anu Holopainen on helsinkiläinen kirjailija, joka on kirjoittanut niin nuorille kuin aikuisille ja lajityyppejäkin löytyy fantasiasta chick litiin. Uusin teos, Ihon alaiset, on kylmäävä kuvaus maailmasta, jossa kehonmuokkaukset ja rajallinen kauneuskäsitys hallitsevat ihmisten elämää.

Kirjan tiimoilta Holopaista haastatteli Kirsti Kuronen. Ihan ensimmäiseksi hän kysyi, mitä muokkauksia Holopaiselle itselleen on tehty. Hiusten leikkaaminen on sekin eräänlaista ulkonäön muokkaamista, ja sen Holopainen tekee itse. Syntymämerkin poistaminen kasvoista on kuitenkin ollut selkeimmin kehonmuokkausta.

Ihon alaisissa kehonmuokkauksia tehdään yleisesti, eikä niihin ole lääketieteellisiä perusteluita: niillä tavoitellaan kauneutta ja komeutta yleisen hyväksynnän ja elämän sujumisen vuoksi. Opiskelupaikat, työpaikat ja puolisot valikoituvat heille, jotka ovat valmiit muokkaamaan kehoaan vaatimusten mukaan. Vastareaktiona tähän kirjan maailmasta löytyy myös luomuihmisiä, jotka vastustavat ihmiskehoon kajoamista keinotekoisten kauneuskäsitysten pohjalta.

Anu Holopainen kertoo kirjastaan Ihon alaiset.
(c) J.S. Meresmaa

Hyvin pian haastattelun edetessä kävi ilmi, että taustoittamista ja tutkimista tämän aihepiirin osalta voisi tehdä vaikka kuinka ja kauan. Materiaalia riittäisi loputtomiin. Holopainen kertoikin pitäneensä parin kuukauden tauon taustatyön ja kirjoitustyön välissä, jotta itse tarinaan suodattuisi vain se, mikä oli tarpeellista. Idea kirjaan hänellä oli ollut jo pitkään, mutta kerronta etsi muotoaan. Ihon alaiset on mielenkiintoinen kudelma eri tekstityyppejä: blogikirjoituksia, uutistekstiä, tv-dialogia ja chat-keskusteluja tavallisen suoran kerronnan lisäksi. Jo alusta alkaen Holopaisella oli mielessään episodimainen rakenne, ja hän kuvaa tekstipalasien yhteensovittamista eräänlaiseksi leikittelyksi. Romaani valmistui kuin huomaamatta ehyeksi kokonaisuudeksi.

Ihon alaisissa on monta eri näkökulmaa, mutta Holopainen mieltää itse maailman päähenkilöksi. Tarinan voi ajatella sijoittuvan lähitulevaisuuteen siinä esiintyvän teknologian vuoksi (kuten InstaPlast-automaattien ja 3D-meikkien), mutta oikeastaan kaikki voisi tapahtua myös juuri nyt jonkinlaisessa rinnakkaistodellisuudessa. Romaanin dystopiamaisesta maailmasta hyytävän tekeekin juuri sen sataprosenttinen peilaavuus oman yhä enenevässä määrin ulkonäkökeskeisen yhteiskuntamme kanssa. Onko tämä tulevaisuus, johon olemme ajautumassa?

Holopainen kertoo, että romaanin valmistuttua hänelle jäi käteen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Ihon alaisille ei ole tulossa jatkoa. Minusta tuntuu, että tätä aihepiiriä käsittelevälle kirjalle on ollut tilausta jo pitempään. Hienoa, että sellainen on nyt tehty.

(c) J.S. Meresmaa

Kiitos Anu Holopaiselle ja Kirsti Kuroselle mielenkiintoisesta keskustelusta ja Tulenkantajien kirjakaupalle tilaisuuden isännöimisestä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti