14.4.2012

Kaikkea muuta kuin pahan onnen päivä

Ehdin messuille. Aloitin päiväni kukon pieremän aikaan, jotta ehtisin. En olisi mitenkään voinut odottaa lauantaihin, mitä oikein kuvittelin?

Ja sitten, kun ensimmäistä kertaa elämässäni kuljen messuille sisään ovesta, jossa lukee Esiintyjät/Press, huomaankin viivytteleväni. Hyvä on, halli on iso ja tupattu täyteen viiniä, teatteria ja kirjoja ja mitä muuta. Suunnistaminen kestää hetken. Vastaan tulee Sanasadon pöytä. Vaihdan muutaman sanan runoilija Juha Raution kanssa. Hivuttaudun eteenpäin. Pieni Kirjakauppa häämöttää etuvasemmalla. Jo kaukaa näen pöydissä Kariston kirjojen tuttuja kansia.

Seisahdun niistä sellaisen eteen, jota olen yrittänyt kuvitella kirjana pitkään.

Mikä on ensiajatukseni Mifongin perinnöstä?

Että se on kaunis. Se näyttää siltä, mihin itse tarttuisin innoissani lukijana. Se on juuri sopivan paksuinen. Oikea kirja, kovakantinen ja tyylikäs. Houkuttelevan mystinen.

Ehkä odotin, että tuntisin enemmän jotakin. Haikeutta? Paniikkia? Eroamiskipuja? Mutta ei. Tunnen pääasiassa syvää tyytyväisyyttä. Kirja näyttää huipennukselta vuosien puurtamiselle. Kiitos karistolaisille ja osaavalle painolle!

***

Tapahtui perjantaina messuilla muutakin. Kun olin toipunut esikoiseni kohtaamisesta silmästä silmään, jäin seuraamaan Kariston kirjailijoiden esiintymisiä. Tiina Forsman kertoi esikoisdekkaristaan Annikki Nissinen selvittää murhan. Sain vihdoin nimikirjoituksenkin! (Mehän olemme paitsi kirjailijakollegoita, myös samalta Kohti mestaruutta -kurssilta.) Kirsti Kuronen kuvasi koskettavasti Omenapuu laulaa -teoksen syntyä ja ajatusta siitä, kuinka tärkeitä unelmat ovat.

Oli ihana myös tavata kustannustoimittajaani ja muita karistolaisia kasvotusten ja tutustua Taija Tuomiseen, joka haastattelee muiden muassa meitä fantasiapanelisteja sunnuntaina.

Ja kohtasinpa yllätyksenkin, johon en ollut ehtinyt varautua: nimittäin jaoin eilen ensimmäiset nimikirjoitukseni! Neljä kappaletta kaiken kaikkiaan, ja aina jouduin lainaamaan joltakulta kynää, kun itseltäni löytyi vain värillinen tussi. Kai täytyisi alkaa pitää mukanaan kuulakärkikynää, ainakin jos menee messuille...

(Se on muuten hassua puuhaa, kun aikuisena alkaa harjoitella nimikirjoitusta. Enhän minä voi käyttää samaa, jonka raapustan virallisiin papereihin.)

Kaiken kaikkiaan perjantai oli niin onnistunut, että viikonlopusta on tulossa ikimuistoinen.

9 kommenttia:

 1. Ooh, nyt harmittaa, että pääsen messuilemaan vasta sunnuntaina! On varmasti hieno tunne nähdä oma kirja ensimmäisen kerran nimenomaan kirjamessuilla, kun puitteet ovat niin suuret. :)

  Joillakin ihmisillä on kuulemma eri nimikirjoitustyylit eri tarkoituksiin: Nopea töhry kuitteihin, vähän siistimpi sopimuspapereihin ja kaunis kortteihin yms. Itse mietin lähinnä, että minkä nimen kirjoitan mihinkin paperiin. :D

  VastaaPoista
 2. En tiedä olivatko puitteet niin suuret (nämä kirjamessut eivät ole ihan Helsingin luokkaa, hih), mutta se, että Mifongin perinnön ympärillä oli joukko muita kirjoja oli kyllä oikein sopiva ympäristö. Se oli valmiiksi sellaisessa paikassa, josta lukijat kirjansa poimivat. Ikään kuin kavereidensa kanssa.

  Muista muuten varata sunnuntaiksi itsellesi mukaan kuulakärkikynä: nimmarin pyytäjiä tiedossa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingin messut onkin ihan omaa luokkaansa. :) Mutta pienemmilläkin messuilla on niitä IHMISIÄ, jotka lukevat KIRJOJA. :)))

   Kuulakärkikynät, check.

   Poista
 3. Hienoa! Koska kirjan saa tavallisista kaupoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma ensi viikolla sitä pitäisi niistä löytyä. Nopeaa toimintaa! :)

   Poista
 4. Mahtavaa! Kiva kun kerroit messuista. Janoan lisää kuulumisia, vähän kuin olisi itse siellä mukana ;) Näillä näkymin pääsen ostamaan oman Mifonkini parin kolmen viikon kuluttua ;) Piäisi laittaa se Hannan mukana julkkareihin, että saan omistuskirjoituksen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulumisia messuilta on tulossa lisää. Ja varmasti omistuskirjoitus onnistuu jollain tavalla! :)

   Poista
 5. Onnittelut hienoista fiiliksistä! Mahtaa olla melko poikkeuksellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tätä työn huipennukseksi voi sanoa.

   Poista