3.4.2012

Muutama sana ja linkkivinkki elokuvan käsikirjoittamisesta

Elokuvan tai tv-sarjan käsikirjoittaminen on kiinnostanut minua salaa jo jonkin aikaa, mutta tiedän ettei aika ole vielä kypsä konkreettiselle tekemiselle. Maijan ilmestysten rummuttama ScriptFrenzy -haaste jäi kutkuttamaan, mutta hetki oli (ja on) yksinkertaisesti liian kiireinen.

Piilossa porisevan kiinnostuksen tunnistan siitä, että elokuvakäynnin jälkeen huomaan pohdiskelevani leffan käsikirjoitusta ja asioita, joita itse olisin tehnyt toisin. Sitä, mikä toimi ja mikä ei. Harmittavan monet nykyelokuvat ovat huonosti käsikirjoitettuja, vaikka käsikirjoitus on enemmän kuin puolielokuvaa. Käsikirjoituksesta riippuu jättääkö elokuva muistijäljen vai ei -- tai minkälaisen. Erikoistehosteet eivät saa minun muistiani tallentamaan innokkaasti näkymiä, mutta hyvän tarinan kyllä muistan (vähintään sen, että se oli hyvä.) Yksi viimeaikaisista mukavista yllätyksistä oli brittiläinen scifi-komedia Attack the Block, jonka käsikirjoituksesta en paljon puutteita löytänyt. Yhä silloin tällöin pätkiä siitä putkahtaa mieleeni ja minua alkaa hymyilyttää.

Pekko Pesonen tuli minulle tutuksi Tyttö sinä olet tähti -elokuvan myötä. Mielestäni kyseinen elokuva on ansiokkaasti käsikirjoitettu ja ohjattu, joskin jälkimmäisestä kunnia menee Dome Karukoskelle. Vaikutuin elokuvasta niin, että otin selvää ketkä sen taustalla ovat. Pesonen nousi esiin. Sittemmin löysin hänen pitämänsä Courier New -blogin Ylen sivuilla. Suosittelen lämpimästi kaikkia kirjoittamisesta kiinnostuneita tutustumaan blogiin ja Ylen Kohtaus-sivuihin, sillä ne tarjoavat paljon vinkkejä ja ajatuksia kirjoittamisesta.

Antoisa sivusto on myös Elokuvantaju. Sen osiossa Käsikirjoittaminen löytyy lueskeltavaa pitkäksi aikaa -- ja pohdiskelemista vielä pidemmäksi.

4 kommenttia:

 1. Kappas, tällainen postaus juuri kun yritän pitää matalaa profiilia oman Script Frenzy -käsikseni kanssa tai ainakin koetan olla pyrkimättä sen "julkaisuun." ;)

  Olen vältellyt aina Tyttö sinä olet tähti -leffaa mutta nyt kun itse kirjoitan leffakäsistä, voisi olla kiinnostavaa nähdä hyvin kirjoitettuja leffoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi niin tehnyt mieli osallistua Script Frenzyyn, mutta järki voitti.

   Viime aikoina on tullut vastaan joitain oikein mainioita käsikirjoituksia. Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja -elokuva oli hieno taidonnäyte siitä, kuinka jännityselokuva voi olla hidastempoinen. Mahtavat näyttelijävalinnat vaativille hahmoille.

   Poista
 2. Kiitos linkkivinkistä, siis tuosta Elokuvantajusta. Pitää pistää muistiin.

  VastaaPoista