Näyttää siltä, että Mifongin perintö on tullut e-kirjana Elisa Kirjoihin. Saatavilla on myös lukunäyte, sillä teoksen ensimmäiset sivut ovat selattavissa.
Hinta on aika kova, sillä painettuakin kirjaa saa samaan hintaan ja jopa halvemmalla. Sähkökirjamyynti Suomessa on surkeaa niin kauan kun tiedoston käyttöoikeudesta joutuu maksamaan saman verran tai enemmän kuin perinteisestä käyttöliittymästä eli painetusta kirjasta. Painettu kirja on kuitenkin oma, sen voi myydä tai sitä voi lainata jos haluaa. Se on myös mukavampi antaa lahjaksi ja siihen voi pyytää kirjailijalta signeerauksen. Sähkökirjojen hintoihin ovat kuulemma syynä korkeampi verokanta (23%) ja lisenssimaksut. Ja jonkunhan pitää ne e-kirjatkin tehdä.
Kirjailija ei tähän valitettavasti voi vaikuttaa.
Sähkökirjojen korkeisiin hintoihin on syynä se, että kustantajat ovat hölmöjä. :-P Minun kaikista kirjoistani on sähkökirjat myynnissä ja ne ovat vähintään kolmanneksen halvempia kuin painettu kirja, jotkut reilusti alle puolet painetun kirjan hinnasta. Ei e-kirjan tekeminen maksa paljoa mitään verrattuna painettuun. Ei varastointia, kuljetusta, tukkuportaita jne.
VastaaPoistaTähän tietysti kuuluu vastata, että ehkä painetun kirjan rinnalla tuleva e-kirja on vähätöisempi, kun esimerkiksi toimitustyö on tehty jo kertaalleen. Mutta jos tehdään ainoastaan e-kirjaa, kyllä se toimittaminen ja taittaminenkin jotain maksavat, sillä sen tekee joku muu kuin kirjailija.
PoistaOlen kyllä ihan samaa mieltä kanssasi, että kyllä sen hinnassa pitäisi näkyä, kun niin monta väliporrasta tipahtaa pois.
Hienoa! Olenkin odottanut ekirjaversiota. Huolimatta mainitsemistasi negatiivisista seikoista, ostan nykyisin mielummin sähköisen kuin paperiversion kirjasta, jos sellainen vain on tarjolla. Taidan tosin olla toistaiseksi vielä poikkeustapaus. Ekirjan ostaminen on helppoa ja nopeaa. Ei tarvitse odotella postikuljetuksia. Täällä Lapissa ei kirjakaupoistakaan aina tahdo saada kirjaa ilman tilaamatta sitä ensin.
VastaaPoistaHyvä kuulla, että kotimaisiakin e-kirjoja ostetaan! En tiedä missä vika, mutta minä en kerta kaikkiaan kykene ostamaan tiedoston käyttöoikeutta hintaan, jolla saisi painetun kirjan. E-kirjoja tulee kyllä luettua, mutta tilaan ne Amazonista ja kymmenessä dollarissa menee raja.
PoistaKotona kirjapinoja katsellessa tulee kyllä joskus mieleen, että ehkä ihan näin monta kirjaa ei kotona tarvitsisi säilyttää... Lukulaitteessa ne eivät veisi tilaa.
E-kirjojen hintoja pitäisi saada alas. Jos joudun maksamaan yhtä paljon e-kirjasta kuin paperiversiosta, ostan mieluummin paperiversion. Siitä ainakin tietää, ettei se yhtäkkiä katoa tuhkana tuuleen, niin kuin tiedostolle voi käydä. Mutta jos hintasuhde on kunnossa, ostan fiktioni mieluummin e-kirjana. Minulla on nimittäin aika monta saumoistaan repeilevää kirjahyllyä ja olohuoneessa näyttäisi tälläkin hetkellä olevan noin kolmenkymmenen kirjan "läjä", jolle ei ole vielä minkäänlaista paikkaa. En minä nyt sentään kirjastoa meinannut tästä kämpästä tehdä. :/ Kympin kirjoja tulee ostettua myös herkemmin heräteostoksina kuin kolmenkympin kirjoja ja niin kuin Raijakin sanoi, e-kirjan ostaminen on parhaimmillaan vaivatonta ja nopeaa. Kirjojen myynti on menossa yhä voimakkaammin nettiin ja kunhan tuo veroprosentti saadaan järkevälle tasolle, eiköhän e-kirjamyynti Suomessakin virkisty. Kunhan siitä tehdään tarpeeksi vaivatonta tavalliselle kuluttajalle (esim. että kalliilla rahalla ostetun e-kirjan toimiminen hieman vanhemmassa lukulaitteessa ei vaatisi tiedoston kräkkäämistä, tai että nettikauppa ei heittäisi ostajaa toistuvasti ulos palvelusta kesken kaupanteon tai mitä näitä on, mitä itselleni on tapahtunut suomalaisissa nettikaupoissa...), optimistina toivon sen lisäävän kirjamyyntiä yleisemminkin.
VastaaPoistaHinnan lisäksi yksi mielenkiintoinen osa-alue on kopiosuojaus. Minä en esimerkiksi onnistunut avaamaan edes yhdestä kirjasta lukulaitteelleni lataamaani näytettä, koska se ilmeisesti oli kopiosuojattu tavalla, joka esti lukemisen. Ei tullut ostettua kirjaa saati alettua selvittää, miten sen saisi auki...
PoistaKirjapiratismi netissä on varmasti todellinen uhka kirjamyynnille, mutta hyvältä vaihtoehdolta ei tunnu sekään, että tuotteet eivät suojauksen vuoksi toimi niin kuin pitäisi.
Vaikuttaa siltä, ettet haluaisi tekstiäsi myytävän e-kirjana?
VastaaPoistaSanot, että kirjailijana et voi asiaan vaikuttaa. Miten vaikuttaisit, jos voisit?
Myydessään tekstiäsi Elisa-kirjat ovat sinun asiallasi, he nostavat sivullaan tekstisi esille. Sinun kannattaa iloita tästä ja muistaa, ettei se ole itsestäänselvää.
Mistähän, Lily, päättelet, että en haluaisi tekstiäni myytävän e-kirjana?
PoistaKeskustelussa varmasti nousi esiin e-kirjojen hyvät puolet: ei vie tilaa, nopea saatavuus, säästää luontoa. Jos hinta on jonkun mielestä kohdallaan, ei muuta kuin ostamaan! :)
"Sanot, että kirjailijana et voi asiaan vaikuttaa. Miten vaikuttaisit, jos voisit?"
En ole varma ymmärränkö kysymystä, sillä en todella koe voivani vaikuttaa kirjan kuluttajahintaan. Alkutuottajan, eli kirjailijan, jälkeen tulee kustantamo, kirjavälitys ja sitten vielä kauppa. Ne kaikki ovat toimijoita, jotka kasvattavat hintakakkua: heidän täytyy saada katetta toiminnalleen, jotta yritys pysyy pystyssä.
"Myydessään tekstiäsi Elisa-kirjat ovat sinun asiallasi, he nostavat sivullaan tekstisi esille. Sinun kannattaa iloita tästä ja muistaa, ettei se ole itsestäänselvää."
Elisa Kirjat on kaupallinen toimija, joka myy sitä mitä kannattaa myydä. Minun kiitollisuuteni tai kritiikkini sähkökirjojen hinnasta ei heitä hetkauta suuntaan eikä toiseen. ;)
Siis tarkoitin tuon "jos voisit muuttaa jotakin" -jutun aivan ajatusleikkinä. Nykyiset sähkökirjat eivät muuten säästä luontoa, jos huomioidaan kokonaisuutena laitteiden ja akkujen valmistus, mutta varmaan sen tiesitkin. Kierrätyspaperista valmistettu kirja on ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
VastaaPoistaVoi olla, ettei kiitollisuus tässä maailmassa hetkauta.
Ajatusleikkinä jos saisin muuttaa jotain sähkökirjamaailmassa, muuttaisin ehdottomasti niiden hintaa. Ainakin puolet halvemmaksi kuin painettu. Mutta siihen, millä tavoin tähän päästäisiin, en ole kyllin asiantunteva vastatakseni. :)
PoistaLöytyykö tuosta ei-niin-luontoystävällisyydestä jotain tutkimusta? Itse olen lukenut miltei kaikki e-kirjat tietokoneeltani, jota ei ole valmistettu e-kirjojen lukemista varten. Sähkökirja on käytännössä kuitenkin aineeton tuote.
Tämä ympäristöystävällisyys sähkökirjan ja painetun kirjan välillä onkin mielenkiintoinen ja monimutkainen kysymys!
PoistaHieman googlettamalla löytyi tällainen yhteenvetosivusto: http://www.ecolibris.net/ebooks.asp
Niin moni asia vaikuttaa siihen, kumpi lopulta on ekompi. Painettuja kirjoja kuskataan rekoilla edes sun takaisin, niitä menee hukkaan, painokoneet vaativat nekin sähköä toimiakseen ja raaka-aineita rakentuakseen. Toisaalta jos sähkökirjansa lukee vain lukulaitteilta, vaatii lukulaite raaka-aineita, se voi vanhentua, mennä rikki ja se käyttää sähköä. Tabletilta tai tietokoneelta luettaessa sähköä kuluu enemmän, mutta valoa ei välttämättä tarvitse ja itse konettakin käytetään paljon muuhun kuin vain lukemiseen.
Tuskin tähän ihan yksiselitteistä vastausta löytyy!