8.12.2018

Pieni fiktionkirjoittajan joulukalenteri, luukku 8

Alkusanat:

Tämän joulukalenterin saa ottaa juuri niin kevyesti tai vakavissaan kuin tahtoo. Tehtäviä ja harjoituksia sopii vapaasti soveltaa ja hyödyntää niin inspiraationa, haasteena kuin lämmittelyharjoituksena. Niiden pohjalta voi kehittää tarinan tai maustaa sillä jotakin toista. Tai vaikka kokeilla editointivaiheessa: tyyli on vapaa!Harjoitukset ovat oman kirjoittamisen ohessa itse keksimiäni ja painottuvat vahvasti spefistisiin lähtökohtiin, olenhan fantasiakirjailija. Koostan kalenterin tehtävät lopuksi vielä yhdeksi kokonaisuudeksi, josta ne on helppo myöhemmin poimia omaan käyttöön.


***


Luukku 8.


Tukeudu kuvaanYksi uuvuttavimmista asioista kirjoittamisessa -- etenkin jos kyseessä on fantasia -- on keksiminen. Kaikki mitä tarinaan tulee, mitä siinä on, täytyy kuvitella. Uuvuttava ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kirjoittaminen voisi olla kivaa ja hauskaa. Aivoilta kuluu siihen vain paljon energiaa.


Tämä on hyvä tiedostaa, koska tilanne johtaa herkästi siihen, että alkaa kuvitella joko tuttuja asioita tai samoja asioita. Aivot nimittäin haluavat aina mennä sieltä missä aita on matalin, eli mihin kuluu paljon energiaa mutta hyöty ei ole suuri. (Siis aivojen mielestä: suomalainen kirjallisuuskenttä olkoon eri mieltä.)


Tarvitaan kuvastimulantteja! Täytyykö sinun kuvitella linna? Futuristinen auto? Vesiputous? Hieno nautarotu? Ylhäinen asu?


Ei hätää: Ota avuksi kuvahaut! Google tietysti auttaa tässä, mutta netistä löytyy runsaasti myös muita kuviin perustuvia palveluita, kuten Pinterest tai Instagram.


Kuvat voivat olla todella oiva lähde inspiraatiolle ja tekstiin ujuttautuville raikkaille yksityiskohdille, joita aivosi eivät olisi omin avuin jaksaneet kehitellä.


***


Aiemmin julkaistu:


Luukku 1. Ideaverryttely
Luukku 2. Törmäyttäminen ja genre
Luukku 3. Ankkuri
Luukku 4. Sanavaraston tuuletus
Luukku 5. Sää tunnelman luojana
Luukku 6. Aistit esiin
Luukku 7. Valot pois!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti