8.4.2014

UPP-viikko: Alku

Marssin tietenkin ensimmäisenä kirjastoon etsimään syvempää tietoa Pohjolan-Pirhosen urasta. Jonkinlaisia hakuteoksia olin osannut odottaakin -- kuten BTJ:n vuosituhannen vaihteen julkaisu Kotimaisen naisviihteen taitajia -- mutta yllätyin iloisesti, kun kirjastosta löytyi moninainen kokoelma lehtileikkeitä UPP:n saamista kirja-arvioista sekä yksi naistenlehtihaastattelukin. Sekalaiset pienet palaset eri aikalaislähteistä ovat erityisen herkullista luettavaa. On aika uskomatonta, että Suomessa on tällainen kirjastolaitos! Miten muuten olisin päässyt tämän kaltaiseen materiaaliin kiinni näin nopeasti ja helposti?

Leikkeitä UPP:n uran varrelta. Kiitos kirjaston! (c) J.S. Meresmaa

Mistä UPP:n kirjallinen ura siis alkoi?

Helsinkiläisen Ursula Pohjolan-Pirhosen ensimmäinen julkaistu teos, nuortenromaani Luostarikoulun tytöt, ilmestyi vuonna 1948. Hän oli saanut kustantajalta hyväksynnän käsikirjoitukselle ollessaan 18-vuotias, mutta epäonni astui peliin: kustantamoiden perättäiset konkurssit viivästyttivät julkaisua, ja Pohjolan-Pirhonen oli vastavalmistunut 23-vuotias filosofian maisteri, kun esikoisromaani näki päivänvalon. Eli vaikka hyväksyntä käsikirjoitukselle tuli heti kättelyssä, UPP joutui harjoittamaan kirjailijoille niin tarpeellista kärsivällisyyttä esikoista odottaessaan.

Ensimmäinen aikuisille suunnattu historiallinen viihderomaani ilmestyi vasta 16 vuotta myöhemmin. UPP oli kirjoittanut Suomen herttua Juhanan käsikirjoitusta päivätyönsä ohessa neljä vuotta, mutta romaani sai niin hyvän vastaanoton, että hän uskaltautui jättäytymään vapaaksi kirjailijaksi. Pohja historiallisten romaanien kirjoittamiselle syntyi miltei luonnostaan, sillä UPP oli tuohon aikaan töissä Valtionarkistossa, jossa hän kokosi materiaalia historiantutkijoille.

Kiinnostus historiaan taisi olla kotioloissakin paljon esillä, sillä UPP oli naimisissa Suomen historian apulaisprofessorin, Helge Pohjolan-Pirhosen kanssa. (Helgen mainitaan myös työskennelleen arkistonhoitajana Valtionarkistossa, mutta olivatko he siellä töissä yhtä aikaa? Tapasivatko he alun perin työn merkeissä? Lähteeni eivät kerro, mutta kirjailija minussa alkaa heti miettiä, voisiko tässä olla yhteys.) Eräässä artikkelissa mainitaan UPP:n työskennelleen myös historian opettajana.


Me Naiset -lehden UPP-haastattelu vuodelta 1977. (c) J.S. Meresmaa

Toimittaja Anna-Liisa Mikkelä kirjoittaa vuonna 1977 ilmestyneessä Me Naiset -lehden haastattelussa:

"Ursula tunnustaa myös, ettei hän koskaan pode taiteilijoille niin tyypillistä masennusta. Luomisen tuska on hänelle outo tunne, romaanien tekeminen on pelkästään hauskaa. Hän arvelee, ettei hän muussakaan suhteessa ole mikään tyypillinen nykyaikainen kirjailija. Hänellä ei ole avioliittohuolia ja tyttäreensäkin hän on tyytyväinen."

UPP ei myöskään pitänyt itseään "todellisena" kirjailijana nopean työtahtinsa vuoksi. Mielestäni tämä kertoo jotakin asenteesta, joka ajaa viihdekirjailijat nykypäivänäkin punnitsemaan oman työnsä arvoa ja vertaamaan sitä toisen tyyppistä kirjallisuutta luovien kollegoidensa tuotantoon.

Selvää on, että UPP oli kustantajalleen WSOY:lle varsinainen rahasampo: historiallinen viihde myy, ja jos talossa on kirjailija, jolta tulee 2-3 täysimittaista viihderomaania vuodessa, se tietää tasaista rahavirtaa. Painosten kuningattareksikin tituleerattu UPP oli sekä lukijoiden että kustantajansa rakastama.

Mutta senhän tietää, että kun yhtäälle kumartaa, toisaalle pyllistää. Kaikkia ei voi miellyttää. Suomenruotsalainen kirjailijakollega Roope Alftan kirjoittaa Suomen sosialidemokraatti -lehdessä hieman piikikkäästi syyskuussa 1972 Kuninkaan perinnöstä:

"Ursula Pohjolan-Pirhosen kirja todistaa, että hän edelleenkin osaa penkoa ammattitaidolla kuvaamansa aikakauden lähdeaineistoroskikset etsiessään kynälleen pikantteja yksityiskohtia ja sopivia henkilöitä aikamme viihdelukijoiden kauhisteltavaksi. Pelkään jo että jouluksi ilmestyy uusi teos "historiallisessa" romaanisarjassa. Sulkiessani silmäni näen supermyymälän joulumainoksen: "Ostakaa kotirouvallenne Ursulan viimeinen ja tuopillinen rypyntorjuntavoidetta. Kaikki alle normaalihintojen."

***

Jatkuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti