8.3.2015

Ei ilman syytä ja suurta asiata

Naistenpäivän tunnelmissa ajattelin jakaa teille tuulahduksen menneisyydestä, nimittäin pätkän Erik Sorolaisen (1546-1625) saarnasta.

(c) J.S. Meresmaa


(Vapaa oma käännös fraktuurasta nykylukijaa helpottamaan.)

Naisten kevytmielisyydestä
"Pitä kaikki Waimot/ Neitset ja Piikat oppeman/  ettei he ilman syytä ja suurta asiata/ juoksentele ulgos sinne ja tänne/ mutta kotonans pysywät/ sillä ei mitäkän Waimoista Inhimistä niin kaunista/ kuin heidän Huonens ja Kotons... Mutta koska tarwe ja Asia niin waati/ että heidän pitä huonesta ulgos menemän heidän asioitans toimitteleman/ niin heidän pitä wältämän ja kartaman pahoja ja häwättömiä (!) Inihimisiä (!)/ eikä niinen kanssa pitämän yhtäkän kanssa käymist... Ei heidän pidä juokseman joka paikan ympärins/ eikä kurkisteleman ja katseleman sinne ja tänne/ mutta kiirusta menemän/ niinkuin Maria on tehnyt/ kaiken Kunnialisuden kanssa. Ja koska he ovat asians toimittanet/ niin ei heidän pidä viivyttelemän/ eikä pitkiä juttuja pitämän/ mutta kotians kohta palaman..."
- s. 25, Poimintoja vanhemmasta suomalaisesta kirjallisuudesta (Otava, 1938)

***

Saarna on neljänsadan vuoden takaa. Onneksi nykypäivänä emme rajoita naisten liikkumista, pidä heitä kevytmielisinä, kun he rupattelevat, tai miellä heidän paikkansa olevan kotona. Emmehän?

Niin että voihan niitä kukkia antaa, mutta ei kannata unohtaa kauniin ajatuksen kantavan vain sen ajatuksen verran.

(c) J.S. Meresmaa

2 kommenttia:

 1. Eerik Sorolaisen Postilla on hurmaava kirja! Siellä on varsin suloinen saarna kanaemosta ja poikasista ja toinen vaatteilla koreilemisesta. Eerik oli tiukkapipo mutta toisaalta jotenkin salapehmo. Anneli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit, Anneli! Sorolainen oli ihan uusi tuttavuus meikäläiselle, mikä sinänsä ei ole ihme.

   Mua alkoi muuten huvittaa, kun luin tätä ääneen ja teksti alkoi gummasti guulostaa ihan turult... Varsinais-Suomen nimi ei taida todellakaan olla tuulesta temmattu? ;)

   Poista