5.12.2018

Pieni fiktionkirjoittajan joulukalenteri, luukku 5

Alkusanat:

Tämän joulukalenterin saa ottaa juuri niin kevyesti tai vakavissaan kuin tahtoo. Tehtäviä ja harjoituksia sopii vapaasti soveltaa ja hyödyntää niin inspiraationa, haasteena kuin lämmittelyharjoituksena. Niiden pohjalta voi kehittää tarinan tai maustaa sillä jotakin toista. Tai vaikka kokeilla editointivaiheessa: tyyli on vapaa!

Harjoitukset ovat oman kirjoittamisen ohessa itse keksimiäni ja painottuvat vahvasti spefistisiin lähtökohtiin, olenhan fantasiakirjailija. Koostan kalenterin tehtävät lopuksi vielä yhdeksi kokonaisuudeksi, josta ne on helppo myöhemmin poimia omaan käyttöön.

***

Luukku 5.

Sää tunnelman luojana

Oli synkkä ja myrskyinen yö...

Niin alkaa sarjakuvakoira-Ressun kuuluisa kroonisesti keskeneräinen romaanikäsikirjoitus, ja Ressupa on aivan oikeassa siinä, että dramaattisella säällä saadaan dramaattinen aloitus. (No okei, virke ei alun perin ole Ressun tassusta, ja sitä usein käytetään huonona esimerkkinä, mikä minun mielestäni on kyllä makuasia, koska lukisin kyllä tuosta eteenpäin...)

Yhtä kaikki, tämänkertaisessa kalenteriluukussa kohdistetaan katse säähän. Millä tavoin kohtauksessa vallitseva säätila ilmenee? Onko siellä sellaista ylipäätään laisinkaan? Onko sää henkilöhahmojen tunteiden peili vai vastakohta? Luoko se toiminnallisia erityisolosuhteita (miettikää vaikka, miten miekkataisteluun vaikuttaisi kaamea kaatosade ja mutalillinki, jossa liukastellaan)? Onko sillä draamallista funktiota?

Ulkona ollessasi huomioi säätiloja ja niiden vaikutusta mielialaasi tai tunnelmaan ylipäätään. Draamallisesti mielenkiintoisia ovat esimerkiksi siirtymät: kun säätyyppi vaihtuu toiseen. Miten se ilmenee luonnossa, miten kerronnassa? Entä millä tavoin henkisesti musta joulu voisi olla erilainen silloin, kun maassa ei ole lunta vs. silloin, kun maassa on lunta?

Yhdessä aiemmassa luukussa puhuttiin kirjoittajan ankkureista tekstin luomisessa, mutta tutun säätilan onnistunut kuvaus on oiva ankkuri lukijalle. Spefikirjoittajalle se on myös kelpo keino tuoda erityissääolosuhteiden kautta ilmi, ettei maailma ole ehkä ihan samanlainen kuin tämä meidän tuntemamme. Miten olisi vaaleanpunainen sade tai sähkömyrsky?

***

Aiemmin julkaistu:

Luukku 1. Ideaverryttely
Luukku 2. Törmäyttäminen ja genre
Luukku 3. Ankkuri
Luukku 4. Sanavaraston tuuletus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti