22.11.2011

Työ, josta saa lämmintä kättä

Jos aikoo kirjailijaksi, on varauduttava siihen, että tuntipalkoille ei pääse, ei edes minimituntipalkoille.

Näin voisi päätellä siitä, että kun Suomen Kirjailijaliitto teki vuonna 2006 selvitystä, kaunokirjailijan keskimääräiseksi vuosiansioksi tuli 2000 euroa. Kuukaudessa siis karkeasti laskien 160 euroa. Tämä luku koskee vain kirjailijan työllä saatuja tuloja eli päättelisin tämän tarkoittavan kirjasta saatuja myyntituloja. Asiasta on myös tuoreempia tutkimuksia, jotka osoittavat että tilanne ei ole muuttunut.

Koska apurahoja ei riitä kaikille kaipaaville, ja ison osan kohdalla saadut summat ovat pieniä, joutuu suurin osa kirjailijoista tekemään muita töitä. Karu tosiasia on, että kirjailija ei saa työstään riittävää toimeentuloa.

Suomi alkoi maksaa lainauskorvausta kirjailijoille vasta vuonna 2007, kun Euroopan Komissio ärähti epäkohdasta. Siinä missä esimerkiksi Tanska on maksanut lainauskorvausta vuodesta 1946 ja korvauksen määrä on (ainakin tätä nykyä) 27 snt/lainaus, Suomessa kirjailija saa korvausta 3,5 snt/lainaus. 3,5 senttiä! Se tarkoittaa sitä, että 350 euron korvaukseen päästään, jos kirjaa lainataan 10 000 kertaa. Korvaus ei ole missään suhteessa mahdollisiin myyntitulomenetyksiin.

Asiaa yritetään korjata. Sanasto on polkaissut käyntiin kampanjan, jonka nimi on Kirja elää.

Mikä teidän mielestänne olisi kohtuullinen korvaus kirjastosta lainatulle kirjalle?

***

Edit: Tästähän on näköjään Anne Salomaa kirjoittanut Kiiltomadossa, ja jopa esimerkkisumma on sama kuin mitä itse käytin!

5 kommenttia:

 1. Hei! Tästä aiheesta kirjoitin ja keskusteltiin aika mukavasti syyskuussa blogissani:
  http://kirsinkirjanurkka.blogspot.com/2011/09/riittaisivatko-9-745-euron-vuositulot.html

  JA apurahoista täällä:
  http://kirsinkirjanurkka.blogspot.com/2011/10/hyva-vai-paha-apuraha.html

  VastaaPoista
 2. Kirsi, kiitos vinkeistä! Ihan olivat menneet nuo keskustelut ohitse, vaikka aihe on kai yksi niistä kestokeskusteluista, joita taidealoilla säännöllisesti käydään. Ei mikään ihme, kun on kyse toimeentulosta!

  VastaaPoista
 3. Hyvä kun kirjoitit tuosta kirjasto-asiasta. Minun pitikin kysyä, mikä se summa taas olikaan, koska olin unohtanut sen. Oliko se niin, että siinä oli myös jokin raja, minkä alle jääviä summia kirjailijalle ei maksettu?
  3 ja puoli senttiä on kyllä käsittämättömän vähän.

  Kirjoituksesta tuli mieleeni, mitenkään herra Tervoa väheksymättä, että miten käsittämätöntä on, että hän on pitkän apurahan saajien joukossa, kun kuitenkin erään uutisen mukaan hän tienasi esim. Koljatti-kirjallaan vuonna 2009 77700 euroa kahdessa ja puolessa viikossa. Hänen saamastaan apurahasta olisi varmasti enemmän hyötyä hieman vähemmän tienaaville aloitteleville kirjailijoille.

  VastaaPoista
 4. Joannalle tiedoksi, että jos korvaussumma on alle 20 € vuosi, sitä ei tilitetä vaan se jää seuraavan vuoden "pohjaksi". Tuosta toisesta näkökulmasta myös kommentoitiin edellä vinkkaamassani keskustelussa. Onko reilua, että hyvin tienaavat käyvät samoilla apajilla köyhyysrajan alapuolella kitkuttavien kanssa?

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia Kirsi :) .
  Ja olipa hyvin kirjoitettua ja mielenkiintoista tekstiä kirjanurkassasi.

  VastaaPoista