30.8.2012

Jos haluat säilyttää mysteerin, älä lue tätä

Elämme jännittäviä aikoja kirjamaailmassa. Minäkin seuraan mielenkiinnolla, minkälaiseen hypetykseen Sofi Oksasen uusin romaani Kun kyyhkyset katosivat mediassa nousee ja minkälainen sen vastaanotto on.

Purskahdin kuitenkin epäuskoiseen nauruun, kun luin Aamulehden otsikon tänään:


No niin! Siinä tuli Oksasen romaanin nimen hienon jännitteen täydellinen laukeaminen. Enää ei tarvitse itsekseen mietiskellä, mihin nimi viittaa, mitä sillä vihjataan. Alan uumoilla, että jos luen kovin monia arvioita ja lehtijuttuja, minusta alkaa tuntua että olen romaanin jo lukenutkin -- tai ainakin tiedän siitä kaiken tarpeellisen ja jätän lukematta.

Aika näyttää.

Tämä otsikko jää kyllä suosikkilistalleni.

15 kommenttia:

 1. Voi mitin hihitin täällä otsikolle. Itse odotan törkeän paljon että saan kirjan käsiini. Yleensä kirjat eivät kamalasti kosketa minua, mutta Baby Jane ja Stalinin lehmät ovat minulle elintärkeitä teoksia. Laitoin itseni kirjaston venauslistalle mutta toivon että joku tajuaa ostaa minulle kirjan synttärilahjaksi, koska esim. Ketun Kätilöä (jota en lopulta edes lukenut) sai venata kuukausia.

  Minäkin odotan innolla arvosteluja. Jännää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan odotushorisontti on melkoisissa sfääreissä. Toisaalta media kyllästää monet kyllästymispisteeseen asti hypetyksellään.

   Jännittävämpää seurattavaa kuin mikään pitkään aikaan. ;)

   Poista
 2. Voisin vielä antaa Sofille mahdollisuuden tämän kirjan myötä. Joskus pokkarina sitten. Stalinin lehmät ei uponnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Stalinin lehmät ei uponnut."

   Okei, toinen naurunpyrskähdys. Sori. :D

   Poista
  2. :) Niillä oli varmaan kellukkeet.

   Poista
 3. Joo, draamallinen jännite tuossa nyt hiukan kärsi :D Mutta aion kyllä lukea, jossain vaiheessa. Puhdistuksen luin vuonna 2011, joten on tässä vielä aikaa :)

  VastaaPoista
 4. Voi mikä naurahdus tästä tuli :D

  Minulla ei tämä ole ensimmäisenä listalla, Puhdistuskin vielä lukematta, mutta kirjastosta tätä ei muutenkaan varmaan saisi ennen ensi vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vähän sellainen tunne, että tästä kirjasta voi tietää aika paljon ilman, että edes lukee sitä. ;)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Mihin enää tarvitaan sarjakuvia? Otsikot kirvoittavat paremmat naurut...

   Poista
 6. Mikä otsikko! :D Minä aion kyllä lukea tämän, tykkäsin Puhdistuksesta. Aion myös mennä katsomaan leffan. Onkohan Suomessa koskaan ennen hypetetty ja odotettu mitään kirjaa näin paljon etukäteen...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle ei tule mieleen yhtäkään kotimaista kirjailijaa, ainoastaan Potterit.

   Poista
 7. Tuosta Aamulehden otsikoinnista tuli mieleen, että sillä haluttiin latistaa Oksasen uusin ihmisten mielikuvissa, kun arkipäiväistettiin Viron lähihistoria maan miehittäjän ruoka-annoksiksi. Tosin en ole kyseistä arvostelua lukenut, en tiedä sen sisältöä, sen sijaan luin Mervi Kantokorven tämänaamuisen arvion Hesarista. Arvelisin sen osuvan kutakuinkin oikeaan ja lisäksi se antoi kuvan siitä, mitä on odotettavissa.

  Luin Puhdistuksen aikoinaan samoihin aikoihin kuin Khaled Hossieinin Leijapojan ja kaiketi siitä syystä rinnastan jatkuvasti nämä kaksi teosta toisiinsa. Kumpaisessakin yhdistyvät yksityinen ja yleinen, henkilökohtainen ja poliittinen ja lisäksi kirjoittajat kuljettavat juonta varsin taitavasti. On selvää, että kirjailija ei voi aina yltää samantasoiseen suoritukseen saati ylittää itseään. Stalinin lehmiä en jaksanut lukea kovin pitkälle kaikkine oksentelupätkineen ja Baby Janea olen vain vilkaissut. Hosseinillakaan Tuhat loistava aurinkoa ei ollut Leijapojan veroinen.

  Luultavasti tingin nyt periaatteestani ostaa kirja vasta kun olen sen lukenut, jolloin olen voinut todeta kirjan kahden tai useamman lukemisen arvoiseksi. Käyn ostamassa Kyyhkyset lähipäivinä. Vinkkinä Helsingin tai muiden suurempien paikkakuntien kirjastojen varausjonoja kauhisteleville: suosittu kirja kannattaa varata muualta pienemmästä kirjastosta jostain, missä muutoinkin liikutte. Kun varaa jo hankintavaiheessa, saa kirjan varsin nopeasti sen jälkeen, kun se on kirjastoon tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki!

   Minulla tuppaa käymään hehkutuskirjojen kanssa niin, etten lue niitä silloin, kun hype on päällä. Ehkä myöhemmin sitten. :)

   Poista