8.10.2012

Vetoomus kohtuullisen korvauksen puolesta


Jostain syystä tekijänoikeusjärjestöt saavat monet näkemään punaista. Musiikkialan tekijänoikeusjärjestö Teosto on ollut usein otsikoissa -- eikä aina myönteisesti. Kritiikkiä on kuulunut niin kuluttajapuolelta kuin tekijöidenkin joukosta. Taiteiden alalla tekijänoikeusärjestöjä on muitakin, kuten Kopiosto, Kuvasto sekä kirjallisuuden tekijöiden Sanasto

Sanasto polkaisi tänään käyntiin tärkeän kampanjan lainauskorvausten nostamisen puolesta. Tässä avoin kirje Suomen hallitukselle:

***

Avoin kirje Suomen hallitukselle

Maallamme on monia ylpeydenaiheita. Niistä yksi hienoimmista on toimiva, tasa-arvoinen kirjastolaitoksemme.  Kirja elää syvällä meissä suomalaisissa: lainaamme vuosittain kirjastoista lähes 100 miljoonaa kirjaa, selvästi enemmän kuin missään muussa Pohjoismaassa. Kirjat kirjastoissa eivät kuitenkaan synny tyhjästä. Joku pohtii hahmoja, tarinaa ja kieltä, luo juonen ja punoo kaiken sanoiksi, joku kääntää vieraan kielen tutuksi tai siivilöi tiedon merestä antimia muillekin kuin asiantuntijoille.
Korvauksena siitä, että työmme tuloksia saa lainata ilmaiseksi, valtio maksaa meille tekijöille lainauskorvausta. Suomessa lainauskorvausmääräraha on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin muissa Pohjoismaissa: Yhdestä kunnankirjaston lainasta kirjan tekijä saa enintään neljä senttiä. Ruotsissa korvaus on neljä kertaa suurempi, Tanskassa jopa kuusinkertainen. Määrärahan pienuudesta johtuen opetus- ja tutkimuskirjastojen lainoista ei maassamme makseta lainkaan korvausta.
Tilanne on korjattavissa poliittisella tahdolla. Vetoamme teihin, Suomen hallitus: Korottakaa lainauskorvauksiin valtion budjetissa varattu määräraha tasolle, joka mahdollistaa meille kohtuullisen korvauksen teostemme lainaamisesta, myös opetus- ja tutkimuskirjastoista. Emme pyydä ahneina lisää. Pyydämme vain sitä, mikä meille lain mukaan kuuluu.
Näyttäkää meille, että välitätte suomalaisesta kirjallisuudesta ja sen tekijöistä. Kirjasto antaa kaikille mahdollisuuden päästä lukemaan. Antakaa meille mahdollisuus elää työllämme. 
***
Vetoomuksen voi allekirjoittaa täällä.

2 kommenttia:

 1. Taloussanomat osallistui talkoisiin otsikolla "Laila Hirvisaari (vuositulot 244 000 euroa) ja muut huippukirjailijat vaativat kirjastoista lisää rahaa". (http://www.talouselama.fi/uutiset/laila+hirvisaari+vuositulot+244+000+euroa+ja+muut+huippukirjailijat+vaativat+kirjastoista+lisaa+rahaa/a2149568)

  Erinomaisen hieno esimerkki harhaanjohtavasta ja asenteellisesta otsikoinnista Suomen mediassa.

  Tekeepä mieleni päräyttää pari ärräpäätä näin suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi.

  VastaaPoista
 2. Heh, nyt jaksaa jo naurattaa tuo otsikko. Tavallaan. Se on niin törkeän asenteellinen ja harhaanjohtava.

  Mutta niin, viimeistään nyt kaikki allekirjoittamaan! Tässä on oiva tapa näyttää, että kirjailijoiden tekemää työtä arvostetaan muutenkin kuin ohimenevänä kolmen sentin viihdekokemuksena.

  VastaaPoista