10.10.2013

Palkintojen (vapaa)päivä

Vietän tänään vapaapäivää kirjoittamisesta, mutta ei kirjailijamaailmalta näin Aleksis Kiven päivänä pysty täysin ummistamaan silmiään. Nimittäin kaksi kovin ilahduttavaa palkinto-otsikkoa sai tänään lehdistä lukea.

Kirjallisuuden Nobel 2013 myönnettiin kanadalaiskirjailija Alice Munrolle, johon tutustuin anopilta lahjaksi saadun novellikokoelman Viha, ystävyys, rakkaus (Tammi, 2002) myötä. Se olikin menoa: Munrosta tuli saman tien yksi lempikirjailijoitani. Pari päivää sitten löysin edullisesti 2008 suomennetun Sanansaattajan, joka on seuraavana Munro-lukulistalla. Munro on ollut monta kertaa ehdokkaana palkinnon saajaksi, joten hienoa kun vihdoin tärppäsi!


(c) V. Rintala

Toinen iloinen uutinen oli Leena Krohnille myönnetty SKS:n Aleksis Kivi rahaston palkinto. Olen vieläkin lumoissani Daturasta (WSOY, 2001) ja innoissani siitä, että Krohneja on lukematta (koska julkaisuja on niin paljon!), joten tulevaisuudessa on jotain mitä odottaa.

Sen olen kyllä joutunut toteamaan, että luen paljon vähemmän kuin ennen. Oma kirjoittaminen ottaa ajasta (ja aivotoiminnasta) leijonanosan ja "täytyy-lukea" -pinot vain kasvavat...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti