19.12.2013

Kirjakymppi

Facebookin puolella on kiertänyt meemi, jossa pyydetään listaamaan kymmenen vaikutuksen tehnyttä kirjaa. Aikaa ei kuulemma saisi listaukseen käyttää kauheasti, mutta huonomuistinen minä joutui kyllä miettimään pidempään kuin kaksi minuuttia, jotta sain lukemalla hankittujen tunnejälkien aiheuttajille nimet.

Listan ei ole tarkoitus olla parhaus-listaus, vaan pieni kurkistus siihen, mitä jollain tavalla vaikutuksen tehneitä kirjoja mielensä perukoilta löytää. Helpostihan niitä kertyisi enemmän kuin kymmenen...

Listani, ja pieni selvitys siitä mikä niissä erityisesti vaikutti:

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
"Ai Suomessakin paitsi kirjoitetaan, myös julkaistaan tällaista? Mahtavaa!"
Louis Sachar: Holes
Luin Skotlannissa 2006. En yhtään tiennyt mitä odottaa, nappasin vain isäntäperheen kirjahyllystä luettavaa. Ihan mieletön kertojanääni ja kompaktin hullu tarina. Suomennettu, kulkee nimellä Paahde.
Alice Hoffman: Noitasisaret
Todennäköisesti ensimmäisiä kosketuksia maagiseen realismiin joskus kauan sitten. Luettu monen monituista kertaa. En ole katsonyt syreenejä enää koskaan samanlailla. 
Josh Lanyon: Adrien English -sarja
Jos pitää dekkareista ja homorakkaustarinoista, tämä sarja on parasta ikinä. Lanyonin kynä on tarkka ja hauska. Taidokas juonenrakentaja ja rytmittäjä. Minä-kerronta täydellistä. 
Tiina Raevaara: En tunne sinua vierelläni
Luojani, luomani räjäytti päälakeni hienoudellaan. Kokoelmassa on paljon muitakin hyviä novelleja, mutta tätä en unohda, en ikinä. Ihailun ja kateuden sekainen huokaus! 
Daniel Keyes: Kukkia Algernonille
Klassikko, mutta luin vasta hiljattain. Mieletön kertojaratkaisu, jota seuraa henkeään pidätellen: pysyykö se kasassa? Pysyyhän se. 
Kristina Carlson: Herra Darwinin puutarhuri
Kuinka näin hienoa lausetta voi kirjoittaa? Hengenahdistusta. Pieni koko kirjalla, mutta kuten kirjojen kanssa on mahdollista, suunnaton avara maailma lepää vain muutamilla lehdillä. 
Robin Hobb: Näkijän taru -sarja
Kun sain luettua loppuun hammasta purren (kyllä, olen kärsimätön lukija eikä Hobb kirjoita kovin tiiviisti varmaan edes kauppalistaansa) muistan tokaisseeni: "Tässä on kaikki! Koko elämä, kaikki!" Eli kyllä se vaikutti, vaikka joiltain osin ei vakuuttanut. 
Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli
Voisi luulla, että olisin enemmän Ronja-osastoa, mutta ei, Veljeni Leijonamieli iski paljon lujemmin. Luettu ala-asteella. Vaikutti syvästi. Pystyn palauttamaan mieleeni kirjastosta lainatun niteen sivujen kirpeänmakean tuoksun. 
Markus Zusak: Kirjavaras
Kertojaratkaisu tuntui niin kunnianhimoiselta, että ekoilla sivuilla olin varma, ettei se voi toimia. Toimi sitten kuitenkin. Niin paljon kuin natsiajoista on kirjoitettu, tämä onnistui lähestymään aihetta hieman vähemmän ahdistavasta kulmasta kuin muut (toki vain rajallisen kokemukseni mukaan).
***

Miltä teidän muiden kymppi näyttäisi? Onko listassa kirjoja, jotka ovat tehneet teihinkin vaikutuksen?

6 kommenttia:

 1. Paahde on kyllä loistava ja saattaisi olla minun kymmenen kirjan listalla. Olen lukenut sen useamman kerran. Ja mukava kuulla, että Noitasisaret on ollut hyvä, koska se on hyllyssäni odottamassa että lukisen sen joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paahdetta en ole lukenut vielä suomeksi -- saa nähdä tuntuuko se erilaiselta! :)

   Poista
 2. Kukkia Algernonille oli todella koskettava, yksi surullisimmista tarinoista mitä olen ikinä lukenut. Itkin joissain kohdin niin hirveästi, että piti pitää lukemisessa hengähdystaukoja, jo sen takia ettei kyyneliltä nähnyt tekstiä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se. Joskus on tosi ihanankamalaa, kun kirja saa hanat auki. Ahdistavaa, mutta samalla vapauttavaa.

   Kukkia Algernonille tempaisi kyllä mukaansa heti ensimmäiseltä sivulta.

   Poista
 3. Nämä kirjalistat ovat Facebookissakin olleet harvinaisen kivoja. Vaikka kirjojen suosittelu on minusta yleensä vaikeaa, koska makuja on niin monenlaisia, samankaltaisesti ajattelevan kaverin listasta merkkaa mieluusti muutaman muistiin tulevia kirjastoreissuja varten. Nyt menossa juuri tästä syystä Kerstin Ekmanin Herran armo, joka vaikuttaa mulle täydelliseltä joulunajan kirjalta.

  Sun listalta olen lukenut vain Carlsonin kirjan, joka oli kyllä hyvä mutta ei jäänyt kovin syvästi mieleeni. Kovin vaikeaa olisi oman listan laatiminen. Austeria ja Atwoodia sieltä ainakin löytyisi, ja Coetzeeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listat ovat kivoja!

   Voisi melkein koota toisenkin kymppilistan vaikutuksen tehneistä kirjoista: unohdin muun muassa Krohnin, Roald Dahlin, Munron, Blytonin, Murakamin, Le Guinin, Le Carren jne...

   Coetzeelta aloitin yhtä kirjaa joskus, mutta se jäi aina kesken. Höh.

   Poista