4.3.2014

Kyllä kirjahiiri tietää

Hiiret ovat pieniä veikeitä otuksia, jotka rapistelevat nurkissa, järsivät reikiä tapettiin ja pipanoivat pölyn sekaan.

Kirjahiiri puolestaan on hieman suurempi olento, joka rapistelee kirjahyllyillä, tutkiskelee vanhojen kirjojen sekalaisia pinoryppäitä antikvariaateissa, tonkii alelaareja kirjakaupoissa ja konttaa kirpputoripöytien alahyllyjen edessä. Hänestä on ihan mahdottoman kivaa varastoida kirjoja kotiin: pahan päivän varalle, tietenkin. Ympärillä olevat kirjat luovat turvallisen olon.

Olen kirjahiiri.

Editoin parhaillaan Ritarin ansiota, ja saan urakan näillä näkymin huomenna päätökseen. Tähän mennessä olen kirjoittanut kokonaan uusiksi useita osioita, joista ehkä kaikkein merkittävimpänä alun. Eilen illalla mieli mylläsi tarinaa, ja pieniä tiedonhippuja alkaa kerääntyä sarjan päätösosaakin varten. Myös kolmannen osan työnimi kirkastui. Siitä on hieno lähteä.

Muokkailuihin ja editointiin keskittyneen työpäivän päätteeksi päätin lähteä lähikirppikselle nuuhkimaan pöytiä. Kirjoja on maailmassa kamalasti. Kyllä, kamalasti. Kirjahiirtä ahdistaa, koska ikinäeimilloinkaan voi lukea kaikkia niitä, jotka kiinnostaisivat. Ikinäeimilloinkaan saa edes tietää kaikista niistä kirjoista, joita varmasti rakastaisi. Niin monta rakkautta jää rakastumatta. Viettelyä viettelemättä.

Peltirasiat ja kirjat. Kummankin sisältä voi löytää aarteita.
(c) J.S. Meresmaa

Sitten on niitä kertoja, kun sattumalta löytää juuri sen, mitä ei vielä hetki sitten tiennyt tarvitsevansa. Yllätyksiä, oivalluksia, loksahduksia.

Olen puolisentoista vuotta kypsytellyt erästä romaanikäsikirjoitusideaa taimmaisella liedellä (etuliedet ovat penteles käytössä koko ajan), mutta pataan ropisee tavaraa kaiken aikaa. Idea on kasvanut kajastuksesta kolmiulotteiseksi, hahmot huokailevat nimiensä perään ja alkulause on kirjoitettu. Kirjapino taustatutkimusta varten kasvaa. Tänään pinoon tupsahti tärkeä osanen, aivan yllättäen.

Näin ne tarinat rakentuvat, käsikkäin, limitysten, toisiaan kyynärpäillä kylkiin tuuppaillen. Joskus mietin, onko siitä enemmän hyötyä vai enemmän haittaa: alkaako huomaamattaan toistaa jotakin, kuljettaako junansa aina samoja raiteita pitkin. Ehtiikö sisäistää, syventyä, oppia, eläytyä. Osaako kertoa tarinan oikein.

Turha jäädä kuitenkaan liikaa jossittelemaan. Jos tekee kaiken aina niin hyvin kuin osaa, enempään ei pysty. Sen tietää kirjahiiri.

***

P.S. Mitkä esineet tai asiat teitä vetävät puoleensa kirpputoreilla? Minulla tarttuu helposti mukaan peltirasioita (tosin ylihinnoiteltuihin en koske), vanhoja kaunisselkämyksisiä tietokirjoja (etenkin eläin-) sekä vaatteita. Tänään löysin kirjojen lisäksi söpön kravatin:

(c) J.S. Meresmaa

4 kommenttia:

 1. - lasiastiat, joissa on täsmälleen oikea levänvihreä sävy
  - 90-luvun laatikkomalliset mummosilkkipaidat, joissa on runsaasti kangasta uudelleenompeluihin
  - erikoiset arpakuutiot (viimeksi sellainen jossa oli 8 tahkoa)
  - vanhat runokirjat
  - "DDR-tyyliset" keramiikka-astiat, jotka tosin usein ovat yllättäen länsisaksalaisia
  - lentoyhtiöiden teelusikat
  - muut ruokailuvälineet, joissa kiinnostavia kaiverruksia (meillä on esim naistenklinikan lusikoita ja yksi jossa lukee salaperäisesti B-tupa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, sinulla on selkeät keräilylinjat! :)

   Minäkin pidän vihreästä lasista. Ei siitä kauan ole, kun kirpparilta tarttui kannellinen vihreä lasipurkki matkaan. Siinä on hieman vanhan apteekin tunnelmaa.

   Poista
 2. Peltirasioita keräsin kunnes tajusin, etten tule ikinä muistamaan, mitä kaikkea niissä on sisällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ehkä se niissä osaltaan viehättääkin: milloinkaan ei ole täysin varma, mitä kaikkea kannen alta löytyykään. Sopii tosin silloin parhaiten muistoesineiden säilytykseen.

   Teet minulla on kyllä sekalaisissa peltirasioissa, ja niitä saa käydä läpi löytääkseen etsimänsä. Ehkä siihen voi suhtautua muistipelinä?

   Poista