10.12.2018

Pieni fiktionkirjoittajan joulukalenteri, luukku 10

Alkusanat:

Tämän joulukalenterin saa ottaa juuri niin kevyesti tai vakavissaan kuin tahtoo. Tehtäviä ja harjoituksia sopii vapaasti soveltaa ja hyödyntää niin inspiraationa, haasteena kuin lämmittelyharjoituksena. Niiden pohjalta voi kehittää tarinan tai maustaa sillä jotakin toista. Tai vaikka kokeilla editointivaiheessa: tyyli on vapaa!Harjoitukset ovat oman kirjoittamisen ohessa itse keksimiäni ja painottuvat vahvasti spefistisiin lähtökohtiin, olenhan fantasiakirjailija. Koostan kalenterin tehtävät lopuksi vielä yhdeksi kokonaisuudeksi, josta ne on helppo myöhemmin poimia omaan käyttöön.


***


Luukku 10.

Adverbien ohijuoksutus

Adverbejä neuvotaan usein ihan syystäkin karsimaan proosasta, jotta teksti hengittäisi paremmin ja lukijalla olisi tilaa luoda omia mielikuvia. Jonnekin nuo pitkään pidätellyt, padotut ja editoinnin yhteydessä poistetut adverbit kuitenkin varastoituvat. On aika päästää ne valloilleen!

(Varoitus! Jos adverbien pidättely on kestänyt pitkään, tämä harjoitus voi olla kivulias!)

Peukalosääntöhän adverbille kuuluu seuraavasti: adjektiivi + -sti -pääte.

Adverbi voi tuntea itsensä herkästi tarpeettomaksi, kuten esimerkissä

"Au, sattuu!" hän parahti tuskaisesti.

Siinä oikeastaan jokainen osa virkkeestä kertoo jo saman, jolloin tuskaisesti-adverbille jää vain kaiuttajan rooli. Annetaan siis poloisille oma hetki parrasvaloissa.

Kokoa talteen kunnon joukko adverbejä. Ne saavat olla niitä, joita huomaat usein kirjoittavasi ja poistavasi kuin myös niitä, joita tuntuu ettei koskaan tule käytettyä. Katso listaa ja makustele sanoja, niiden luomia mielleyhtymiä. Luo rinnakkaislista. Ensin mieleen tulevan adverbin takana on usein toinen, hieman omaperäisempi adverbi, hieman lähempänä haettua laatua.

Joskus on nimittäin niin, että adverbiäkin tarvitaan. Yllättävä ja raikas adverbi voi olla koko virkkeen suola.

Tulet tarvitsemaan näitä seuraavan luukun harjoituksessa.

***


Aiemmin julkaistu:


Luukku 1. Ideaverryttely
Luukku 2. Törmäyttäminen ja genre
Luukku 3. Ankkuri
Luukku 4. Sanavaraston tuuletus
Luukku 5. Sää tunnelman luojana
Luukku 6. Aistit esiin
Luukku 7. Valot pois!
Luukku 8. Tukeudu kuvaan
Luukku 9. Eläimellistä menoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti