14.12.2018

Pieni fiktionkirjoittajan joulukalenteri, luukku 14

Alkusanat:

Tämän joulukalenterin saa ottaa juuri niin kevyesti tai vakavissaan kuin tahtoo. Tehtäviä ja harjoituksia sopii vapaasti soveltaa ja hyödyntää niin inspiraationa, haasteena kuin lämmittelyharjoituksena. Niiden pohjalta voi kehittää tarinan tai maustaa sillä jotakin toista. Tai vaikka kokeilla editointivaiheessa: tyyli on vapaa!

Harjoitukset ovat oman kirjoittamisen ohessa itse keksimiäni ja painottuvat vahvasti spefistisiin lähtökohtiin, olenhan fantasiakirjailija. Koostan kalenterin tehtävät lopuksi vielä yhdeksi kokonaisuudeksi, josta ne on helppo myöhemmin poimia omaan käyttöön.


***


Luukku 14.

Dialogin personointi

Ihmisillä on erilaisia, joskus hyvin persoonallisiakin tapoja puhua. Siksi on fiksua miettiä fiktiivisen dialogin kohdalla, miten sen saisi paitsi sujuvaksi ja uskottavaksi, myös viihdyttäväksi. Etenkin jos puhujia on useita, lukijan on helpompi pysyä kärryillä kuka sanoo mitä, jos henkilöhahmojen puheenparsi on elollistettu. Lisäksi omintakeinen puhetyyli jää lähtemättömästi mieleen ja luo vahvoja mielikuvia. Tuskin kukaan voi unohtaa, että Terry Pratchettin Kuolema puhuu SUURAAKKOSIN, tai että Roald Dahlin Iso Kiltti Jätti puhuu hummasti kummasti.

Näin isoihin tehokeinoihin ei toki tarvitse turvautua -- usein riittää jokin seuraavista hienovaraisemmista keinoista: murre; jonkin muutaman erikoisen sanan tai fraasin toistuva käyttö tai vaikka muista eroava sanajärjestys eli puheenrytmi. Mifonki-sarjassa sulkalaisiin kuuluva Siv esimerkiksi puhuu tähän tyyliin: "Nyt meikä muistaa! Ottihan teikä sen lapun talteen?"

Tehtävä: Kirjoita keskustelu, jossa on kaksi (tai kolme!) henkilöä. Tee se siten, ettet käytä johtolauseita tai yksilöi puhujia muuten kuin heidän puheensa kautta. Älä tukeudu pelkkään vuorotteluun.

Jos sinulla on teksti, jota editoit: Mieti hahmogalleriaasi ja valitse sieltä yksi tai kaksi hahmoa, jonka puhetyylin personoit.

***


Aiemmin julkaistu:


Luukku 1. Ideaverryttely
Luukku 2. Törmäyttäminen ja genre
Luukku 3. Ankkuri
Luukku 4. Sanavaraston tuuletus
Luukku 5. Sää tunnelman luojana
Luukku 6. Aistit esiin
Luukku 7. Valot pois!
Luukku 8. Tukeudu kuvaan
Luukku 9. Eläimellistä menoa
Luukku 10. Adverbien ohijuoksutus
Luukku 11. Värikimara
Luukku 12. Kropan virkistystauko
Luukku 13. Sanakirjaselaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti