15.12.2018

Pieni fiktionkirjoittajan joulukalenteri, luukku 15

Alkusanat:

Tämän joulukalenterin saa ottaa juuri niin kevyesti tai vakavissaan kuin tahtoo. Tehtäviä ja harjoituksia sopii vapaasti soveltaa ja hyödyntää niin inspiraationa, haasteena kuin lämmittelyharjoituksena. Niiden pohjalta voi kehittää tarinan tai maustaa sillä jotakin toista. Tai vaikka kokeilla editointivaiheessa: tyyli on vapaa!

Harjoitukset ovat oman kirjoittamisen ohessa itse keksimiäni ja painottuvat vahvasti spefistisiin lähtökohtiin, olenhan fantasiakirjailija. Koostan kalenterin tehtävät lopuksi vielä yhdeksi kokonaisuudeksi, josta ne on helppo myöhemmin poimia omaan käyttöön.


***


Luukku 15.

Musiikista virtaa

On paljon kirjoittajia, jotka haluavat kirjoittaa hiljaisuudessa, ja jos tietää kuuluvansa heihin, hyvä niin! Itsetuntemus on kirjoittajalle tärkeää.

Olin aluksi itse epäilevä sen suhteen, onnistuisiko musiikki siivittämään omaa kirjoittamistani, sillä vuosikaudet kirjoitin hiljaisuudessa. Kirjoitan edelleenkin useimmiten hiljaisuudessa, jotta kuulen sanat ja lauseet pääni sisällä. Mutta joskus tarvitsee käynnistäjää, tunnelmaan taluttajaa, jotain mikä auttaa keskittymään.

Jos sallitte ylevän luomisen yhteydessä niin härskin sanaparin kuin "parantaa suoritusta", niin sitä musiikki ihan tutkitustikin tekee. Monomaanisena kuuntelijana pystyn kuuntelemaan samaa kappaletta, samaa levyä kerta toisensa jälkeen, mikä tekee näistä biiseistä hyviä "sisäänheittäjiä" tarinaan. Yhä edelleen yhdistän jotkut levyt tai kappaleet romaaniin tai novelliin, jota se auttoi luomaan.

Elokuvien scoret ovat mukavan tarinallisia kokonaisuuksia, mutta kuunnella voi myös ambientia tai rentoutukseen tarkoitettuja luonnonääniä. Kun kirjoitin merirosvonovellia Kapteenin synty, kuuntelin meren aaltojen kohinaa ja kissanovellia Hän kehrää alusti -- mikäs muukaan kuin -- kissan rentouttava kehräys! Näitä löytyy säädeltävinä omaan makuun sopivaksi esimerkiksi täältä: https://mynoise.net/


Mikä on siis tämän luukun kirjoitusharjoitus?

Kokeile, miten äänimaisema tekemisen taustalla vaikuttaa kirjoittamiseesi. Etsi jokin sellainen tunnelma, joka sopii tarinan aikakauteen, miljööhön, tempoon tai muuhun vastaavaan.

Voit yllättyä!

***

Aiemmin julkaistu:

Luukku 1. Ideaverryttely
Luukku 2. Törmäyttäminen ja genre
Luukku 3. Ankkuri
Luukku 4. Sanavaraston tuuletus
Luukku 5. Sää tunnelman luojana
Luukku 6. Aistit esiin
Luukku 7. Valot pois!
Luukku 8. Tukeudu kuvaan
Luukku 9. Eläimellistä menoa
Luukku 10. Adverbien ohijuoksutus
Luukku 11. Värikimara
Luukku 12. Kropan virkistystauko
Luukku 13. Sanakirjaselaus
Luukku 14. Dialogin personointi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti