17.12.2018

Pieni fiktionkirjoittajan joulukalenteri, luukku 17

Alkusanat:

Tämän joulukalenterin saa ottaa juuri niin kevyesti tai vakavissaan kuin tahtoo. Tehtäviä ja harjoituksia sopii vapaasti soveltaa ja hyödyntää niin inspiraationa, haasteena kuin lämmittelyharjoituksena. Niiden pohjalta voi kehittää tarinan tai maustaa sillä jotakin toista. Tai vaikka kokeilla editointivaiheessa: tyyli on vapaa!

Harjoitukset ovat oman kirjoittamisen ohessa itse keksimiäni ja painottuvat vahvasti spefistisiin lähtökohtiin, olenhan fantasiakirjailija. Koostan kalenterin tehtävät lopuksi vielä yhdeksi kokonaisuudeksi, josta ne on helppo myöhemmin poimia omaan käyttöön.


***


Luukku 17.

Kiehtovat kämpät

Sanotaan, että koti kertoo paljon ihmisestä. Joskus kun olen hakenut tuntumaa nupullaan olevaan henkilöhahmoon, minua on auttanut hänen asuntonsa kuvitteleminen. Ja tässä on hyvänä apuna -- tadaa -- asuntojen myynti-ilmoitukset esimerkiksi etuovi.comissa! Pohjapiirustusten lisäksi näkee monenlaisia sisustustyylejä ja asumisympäristöjä. Oikein kiehtovan kämpän löydettyään voi myös miettiä, onko kyseinen asunto hahmon unelma-asunto, vai onko se hänelle painajainen.

Tämän luukun harjoitus on ainakin kahtalainen: voit käyttää asuntoa henkilöhahmon kotina ja hahmon taustan rakentamisena tai sitten tapahtumapaikkana.

Kirjoita kohtaus, jossa kuvailet asuntoa vierain silmin. Mitä ajattelee yhdenyön hoito, joka tulee kylään? Entä murhaa selvittävä poliisi?

Jos oikein mielikuvitukselliseksi äidyt, kirjoita kohtaus asunnon näkökulmasta!


***

Aiemmin julkaistu:

Luukku 1. Ideaverryttely
Luukku 2. Törmäyttäminen ja genre
Luukku 3. Ankkuri
Luukku 4. Sanavaraston tuuletus
Luukku 5. Sää tunnelman luojana
Luukku 6. Aistit esiin
Luukku 7. Valot pois!
Luukku 8. Tukeudu kuvaan
Luukku 9. Eläimellistä menoa
Luukku 10. Adverbien ohijuoksutus
Luukku 11. Värikimara
Luukku 12. Kropan virkistystauko
Luukku 13. Sanakirjaselaus
Luukku 14. Dialogin personointi
Luukku 15. Musiikista virtaa
Luukku 16. Polvenkorkuisesta pilvenpituisiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti