19.12.2018

Pieni fiktionkirjoittajan joulukalenteri, luukku 19

Alkusanat:

Tämän joulukalenterin saa ottaa juuri niin kevyesti tai vakavissaan kuin tahtoo. Tehtäviä ja harjoituksia sopii vapaasti soveltaa ja hyödyntää niin inspiraationa, haasteena kuin lämmittelyharjoituksena. Niiden pohjalta voi kehittää tarinan tai maustaa sillä jotakin toista. Tai vaikka kokeilla editointivaiheessa: tyyli on vapaa!

Harjoitukset ovat oman kirjoittamisen ohessa itse keksimiäni ja painottuvat vahvasti spefistisiin lähtökohtiin, olenhan fantasiakirjailija. Koostan kalenterin tehtävät lopuksi vielä yhdeksi kokonaisuudeksi, josta ne on helppo myöhemmin poimia omaan käyttöön.


***


Luukku 19.

Maalauksesta kohtaukseksi

Valitse jokin maalaus tai muu taideteos ja käytä sitä joko kokonaisen tarinan tai pelkän kohtauksen pohjainspiraationa. Maalaus voi olla jokin klassikkosuosikkisi tai voit etsiä sellaisen tehtävää varten. Katso maalausta ja mieti sitä tarinallisuuden kautta. Suodata läpi tunnelma, toiminta, värit, muodot, miljöö, mahdolliset olennot, viittaukset ja merkitykset.

Voit tehdä myös niin, että listaat vapaalla assosiaatiolla sanoja, jotka maalauksesta pulpahtavat mieleen ja käytät niitä kohtauksessa, jonka kirjoitat.


***

Aiemmin julkaistu:

Luukku 1. Ideaverryttely
Luukku 2. Törmäyttäminen ja genre
Luukku 3. Ankkuri
Luukku 4. Sanavaraston tuuletus
Luukku 5. Sää tunnelman luojana
Luukku 6. Aistit esiin
Luukku 7. Valot pois!
Luukku 8. Tukeudu kuvaan
Luukku 9. Eläimellistä menoa
Luukku 10. Adverbien ohijuoksutus
Luukku 11. Värikimara
Luukku 12. Kropan virkistystauko
Luukku 13. Sanakirjaselaus
Luukku 14. Dialogin personointi
Luukku 15. Musiikista virtaa
Luukku 16. Polvenkorkuisesta pilvenpituisiin
Luukku 17. Kiehtovat kämpät
Luukku 18. Vaihda maisemaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti