20.12.2018

Pieni fiktionkirjoittajan joulukalenteri, luukku 20

Alkusanat:

Tämän joulukalenterin saa ottaa juuri niin kevyesti tai vakavissaan kuin tahtoo. Tehtäviä ja harjoituksia sopii vapaasti soveltaa ja hyödyntää niin inspiraationa, haasteena kuin lämmittelyharjoituksena. Niiden pohjalta voi kehittää tarinan tai maustaa sillä jotakin toista. Tai vaikka kokeilla editointivaiheessa: tyyli on vapaa!

Harjoitukset ovat oman kirjoittamisen ohessa itse keksimiäni ja painottuvat vahvasti spefistisiin lähtökohtiin, olenhan fantasiakirjailija. Koostan kalenterin tehtävät lopuksi vielä yhdeksi kokonaisuudeksi, josta ne on helppo myöhemmin poimia omaan käyttöön.


***


Luukku 20.

Tunnehyrrä

Voimakas tunnetila koukuttaa ja kiinnostaa. Kuinka monta aloitusta muistat, joissa henkilöhahmo on turhautunut tai vihainen? Minulle tulee heti mieleen monta.

Tämä luukku on omistettu tunteille. Ne ovat vähän kuin värejä: löytyy perustunteita (eli perusvärit) ja sitten lukuisa joukko variaatioita.

Tutustu aluksi tunneympyrään (näitä löytyy erilaisia). Myös tunnekartta voi olla hyödyllinen apuväline, ja se löytyy esimerkiksi täältä.

Kirjoita kohtaus, johon valitset kolme päätunnetta ja jossa henkilöhahmo käy ne läpi kolmessa eri vaiheessa. (Voit käyttää myös kahta henkilöhahmoa ja dialogia, jos haluat haastetta.) Yksi tunnetila kohtauksen alussa, toinen sen keskellä ja kolmas lopussa. Huom! Tunteiden ei tarvitse olla loogisia, kuten hämmästys-ilo-pettymys, vaan ideana on arpoa tunteiden järjestys ja tehdä niistä kirjoittamalla uskottavia! Jos et osaa päättää mitä tunteita käytät, kirjoita niitä paperilapuille, sekoita pinkka ja ota summamutikassa sieltä kolme.

Bonustehtävä: kirjoita kohtaus, jossa tunne on totuttua päinvastainen: Viha jääkylmää, rakkaus haaleaa, ilo surullista.


***

Aiemmin julkaistu:

Luukku 1. Ideaverryttely
Luukku 2. Törmäyttäminen ja genre
Luukku 3. Ankkuri
Luukku 4. Sanavaraston tuuletus
Luukku 5. Sää tunnelman luojana
Luukku 6. Aistit esiin
Luukku 7. Valot pois!
Luukku 8. Tukeudu kuvaan
Luukku 9. Eläimellistä menoa
Luukku 10. Adverbien ohijuoksutus
Luukku 11. Värikimara
Luukku 12. Kropan virkistystauko
Luukku 13. Sanakirjaselaus
Luukku 14. Dialogin personointi
Luukku 15. Musiikista virtaa
Luukku 16. Polvenkorkuisesta pilvenpituisiin
Luukku 17. Kiehtovat kämpät
Luukku 18. Vaihda maisemaa
Luukku 19. Maalauksesta kohtaukseksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti