2.12.2018

Pieni fiktionkirjoittajan joulukalenteri, luukku 2

Alkusanat:

Tämän joulukalenterin saa ottaa juuri niin kevyesti tai vakavissaan kuin tahtoo. Tehtäviä ja harjoituksia sopii vapaasti soveltaa ja hyödyntää niin inspiraationa, haasteena kuin lämmittelyharjoituksena. Niiden pohjalta voi kehittää tarinan tai maustaa sillä jotakin toista. Tai vaikka kokeilla editointivaiheessa: tyyli on vapaa!

Harjoitukset ovat oman kirjoittamisen ohessa itse keksimiäni ja painottuvat vahvasti spefistisiin lähtökohtiin, olenhan fantasiakirjailija. Koostan kalenterin tehtävät lopuksi vielä yhdeksi kokonaisuudeksi, josta ne on helppo myöhemmin poimia omaan käyttöön.

***


Luukku 2.

Ideoiden törmäyttäminen ja genre.

Jos edellisen luukun kansiotsikoista ideoiminen ei tuottanut tarinaa vaan hörötystä, ei hätää! Voit kokeilla, josko törmäyttämällä niistä kolme syntyisi jotain ihka uutta.

Minkälaisen tarinan esimerkiksi luuksi muuttuva biolasi, enkelit ja revontulet voisivat yhdessä luoda?

Eikö vieläkään lähde käyntiin? Pää lyö edelleen tyhjää? Ota avuksi genre!

Miten edellä mainittu yhdistelmä toimisi kyberpunkina? Entä kauhuna? Tai entäpä jos kyseessä olisi romanssi? Genren pohtiminen maalaa tarinalle taustan (eli mitä genressä on aiemmin kirjoitettu, mitkä elementit ovat sille ominaisia) tai rungon (eli tyypillisen juonikaavan), johon sitä voi alkaa sommitella.

Kannattaa muistaa, että genrekin on vain työkalu ja sen voi viskata mäkeen, jos jossain vaiheessa alkaa näyttää siltä, että tarina lähteekin eri suuntaan. Tehty työ ei ole kuitenkaan ollut turhaa -- ne ovat olleet askelmia kohti määränpäätä.

Kirjoittaminen on paljon muutakin kuin niitä sanoja, jotka lopulta painetaan kirjan sivuille. 

***

Edellisen luukun löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti