24.3.2014

Novellihurmoksessa

Äimänkäkenä. En ole varma siitä, millainen käki Äimällä on, mutta sanonta kuvastaa aika hyvin olotilaa, jonka aiheutti tämä Jussi K. Niemelän kritiikki Kielolinnasta:

"Valikoiman avaa J.S. Meresmaan jotakuinkin täydellinen goottilaisnovelli Kielolinna. Novellin kompositio ja narratiivi sopivat mainiosti oppikirjaesimerkiksi moitteettomasta kauhunovellista. Teos viittaa monella tapaa itsensä ulkopuolelle ja resonoi genren historian kanssa jo nimivalinnoillaan. Novellin otsikko itsessään on ladattu merkityksillä, jotka paljastuvat vähitellen, ja päähenkilö Rebekka heijastaa itsessään niin kuuluisaa esikuvaansa kuin Meresmaan tekstiä. 
Kielolinna on perinteisellä tavalla kauhuromanttinen ja raskasmielinen: kaunis, haikea ja traaginen. Ensikohtaaminen tapahtuu ukonilman pauhussa, mutta nopeasti mukaan tulee modernin teknologian mahdollistama outo ja tenhoava rakkaustarina. 
[...] Novelli sisältää päähenkilön sisäisen konfliktin, hänen ihmissuhdekonfliktinsa ja vieläpä kummallisen rakkaustarinan tavallisine konflikteineen. Päähenkilö kasvaa ja löytää itsensä tarinan edetessä. Tästä syntyvä dynamiikka kiehtoo ja imee mukaansa. Novelli ei ole vain kaunis ja traaginen – se on mestarillinen. Loppuratkaisu on klassikko syntyessään."

Spefigenren kirjoittajien etuna on, että he saavat novelleistaan usein enemmän palautetta kuin valtavirtaproosan novellistit. Tämä johtunee pitkästä tieteis- ja fantasianovellistiikan perinteestä sekä palautteenvaihdosta kirjoittajien kesken. Silti tällainen melkoisen perusteellinen (ja tässä tapauksessa perin myönteinen) kritiikki on erityisen ilahduttavaa. Se on kuin ihana, yllättävä lahja!

Ruumiittomat-antologian koko kritiikki on luettavissa Kannesta kanteen, sivuista sivuille -blogissa.

***

Lisäksi pompin ylös alas myös sen tähden, että olen päässyt toista kertaa elämässäni Atorox-ehdokaslistalle. Alexandre, joka ilmestyi viime syksynä Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita -antologiassa, on äänestetty sinne. Suurenmoinen kiitos kaikille äänestäjille!

Atorox-ehdokkaita on tänä vuonna maksimimäärä, eli 30 kpl. Paljon hyviä novelleja jäi listalta pois, mutta ilmeisesti vuoden novellitarjonta on ollut paitsi runsas, myös tasokas, ja kilpailu siinä mielessä kova. On ilo ja kunnia olla ehdolla.

Tässä koko lista. Mainittuna myös julkaisu, josta novelli on.

Kosmoskynä 4/12
Jenni Kauppinen: Kotouttaminen 
Kultakuoriainen #6
Leila Paananen: Ausa ja erakko
Shimo Suntila: Prestonin keikka
Anne Leinonen: Ykkösen ja nollan välissä

Portti 4/12
Janne Juhani Kuusinen: Todistaja
Portti 1/13
M. G. Soikkeli: Luottokoira vain sinun rakkaudellesi 
Portti 2/13
Shimo Suntila: Milla ja Meri 
Tähtivaeltaja 3/13
Katri Alatalo: Unettomat 
Tähtivaeltaja 4/13
Miikka Pörsti: Raportti. Mikä johti operaatio Tähtivaeltajan epäonnistumiseen? 
Usva 1/13
Hanne Martelius: Kansassa kasuavassa 
Usva 3/13
Mari Saario: Verisiskot 
Ajan poluilla (toim. Pasi Karppanen ja Laura Ahlstedt; Tutka)
Jussi Katajala: Jotta taidat suomen kielen
Jussi Katajala: Presidentin elokuut 
Huomenna tuulet voimistuvat (toim. Saara Henriksson ja Erkka Leppänen; Osuuskumma)
Jussi Katajala: Mare Nostrum
Anni Nupponen: Juuret 
Hurtan koodeksi (toim. Anne Leinonen, Tuomas Saloranta ja Shimo Suntila; Stk)
Tero Niemi ja Anne Salminen: Rovaniemen kuilu 
Ken vainajia muistelee ja muita myytillisiä tarinoita (toim. Samuli Antila ja Markus Harju; ESC)
Anne Leinonen: Ken vainajia muistelee 
Kun kansilaudoille liukui lohikäärme (toim. Anne Leinonen ja Tapio Ranta-aho; Stk ja USVA)
Magdalena Hai: Albion ja lohikäärme 
Kuun pimeä puoli. Suomalaisia ihmissusinovelleja (toim. Juri Nummelin; Jalava)
Sari Peltoniemi: Kotiseutuni
Anne Leinonen: Tuonenkalma, surmansuitset
Christine Thorel: Aitan lukko 
Mustaa lihaa. Kyberpunk-antologia (toim. Anne Leinonen ja Tuomas Saloranta; Stk ry.)
Seppo Kallio: Ursus Rand
Heikki Nevala: Uskon jälkeen 
Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita (toim. Markus Harju ja J. S. Meresmaa; Osuuskumma)
J. S. Meresmaa: Alexandre
Magdalena Hai: Siivekäs mies Isaac
Shimo Suntila: Valkean naisen palvelija
Anne Leinonen: Falachustin talossa
Tero Niemi: Lorelein laulu 
Stepanin koodeksi (toim. Tuomas Saloranta; Kuoriaiskirjat)
Boris Hurtta: Rosy Luxemburgové 3 
Skrifter utgivna av Svenska folkskolans vänner – volym 196: Vinnarbidragen i Arvid Mörne-tävlingen 2013
Otto Donner: Snart stiger de upp
***

Nopealla vilkaisulla näyttää siltä, että valikoima on varsin monipuolinen julkaisualustojen osalta. Löytyy ilmaisia verkkolehtiä, painettuja lehtiä ja antologioita. Novelleista seitsemän on Osuuskumman julkaisuista, mutta kaiken kaikkiaan ehdokkaista yli puolet on osuuskummajaisten käsialaa. Upea juttu!

Mitä seuraavaksi? Kenellä tahansa halukkaalla on mahdollisuus osallistua parhaan spefinovellin äänestämiseen. Tarkemmat ohjeet löytyvät Turun science fiction seuran tältä sivulta osiosta "Vaihe 2". Nyt on siis huikea tilaisuus lukea viime vuonna ilmestyneiden spefinovellien parhaimmistoa ja äänestää niiden joukosta omia suosikkejaan! Osallistumisesta on ilmoitettava 7.4. mennessä. Kaikki mukaan, jotta saadaan mahdollisimman kattava äänestäjäjoukko!

[Edit] Kannattaa lukea Shimo Suntilan postaus Atorox-ehdokaslistan prosenteista ja ryhmätuen kannustavasta ja koulivasta voimasta Routakodosta!

2 kommenttia:

 1. Kirja-arvioiden ongelmana on se, että kuinka paljon niistä viitsii kirjoittaa, ettei vahingossa spoilaa ihan kaikkea. Novellit varsinkin, kun ovat niin lyhyitä, tuntuva vaikeilta. Jussi K. Niemelä osasi aika hyvin tiivistää oleellisen ilman että spoilaa kaiken. Osaisinpa minäkin yhtä hyvin :D

  Onnittelut ehdokkuudesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista, Reta!

   Olen ihan surkea kirja-arvioiden kirjoittaja. Ei mulla ole tuollaista analyyttistä otetta ollenkaan -- ja kuten sanoit, joskus on vaikea lukemisen jälkeen hahmottaa, mikä voisi olla spoilaavaa. Siispä hatunnosto heille, jotka osaavat! Kritiikki on hankala tekstilaji, se on varma.

   Poista