22.5.2015

Tällä tiellä mikään ei riitä

Sitten minusta tulee kirjailija, kun kustantamo julkaisee käsikirjoitukseni.

Sitten minusta tulee kirjailija, kun on kuva aamulehden etusivulla. Kun on aukeaman artikkeli ja sen kyljessä kritiikki.

Sitten minusta tulee kirjailija, kun minusta on otettu kirjailijakuva. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kuvani on kustantamon katalogissa kirjan esittelyn yhteydessä. Sitten minusta tulee kirjailija, kun olen sanomalehden kevään tai syksyn listoilla. Sitten minusta tulee kirjailija, kun minut pyydetään messuille esiintymään. Sitten minusta tulee kirjailija, kun minut mainitaan kirjailijamatrikkeleissa. Sitten minusta tulee kirjailija, kun pääsen radiohaastatteluun. Sitten minusta tulee kirjailija, kun nimeni tunnistetaan satunnaisissa yhteyksissä. Sitten minusta tulee kirjailija, kun saan apurahan. Ensimmäisen. Toisen.
Valtiolta.
Säätiöltä.
Kulttuurirahastolta.
Kirjailijaliitolta.

Sitten minusta tulee kirjailija, kun saan ensimmäiset myyntitilitykset kotiini postissa. Sitten minusta tulee kirjailija, kun pääsen Aamun Kirjaan. Sitten minusta tulee kirjailija, kun olen ehdokkaana esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Sitten minusta tulee kirjailija, kun olen ehdokkaana Finlandia-palkinnon saajaksi.
Runeberg-palkinnon.
Tiiliskiven.
Kuvastajan.
Anni Polvan.
Kirjavan Ketun.
Tulenkantajan.
LukuVarkauden.
Laivakellon.
Tähtivaeltajan.
Topeliuksen.
Arvid Lydeckenin.
Atoroxin.
Finlandia Juniorin.
Kalevi Jäntin.

Sitten minusta tulee kirjailija, kun saan kirjallisuuspalkinnon.
(ks. edellinen lista)

Sitten minusta tulee kirjailija, kun minulta tilataan kesäjatkis naistenlehteen. Mihin tahansa lehteen. Edes kolumni. Sitten minusta tulee kirjailija, kun arvostettu kollega ilmaisee julkisesti lukeneensa teokseni. Sitten minusta tulee kirjailija, kun pääsen Kirjailijaliiton jäseneksi. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kustantamo tarjoaa illallisen. Sitten minusta tulee kirjailija, kun pystyn elättämään itseni kirjojeni myyntituloilla. Sitten minusta tulee kirjailija, kun romaanistani sovitetaan näytelmä. Sitten minusta tulee kirjailija, kun minulta pyydetään lupa käyttää lainausta teoksestani oppikirjassa. Sitten minusta tulee kirjailija, kun minut pyydetään kirjailijavierailulle. Sitten minusta tulee kirjailija, kun saan signeerata jonossa odottaville kirjojani. Sitten minusta tulee kirjailija, kun pääsen puhumaan paneeliin, jossa on myös aikaisempi idolini. Sitten minusta tulee kirjailija, kun opetan kesäkurssilla uusia, tulevia kirjailijoita. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kustantamo tarjoaa kustannussopimuksia useista teoksista kerralla.

Sitten minusta tulee kirjailija, kun kirjani käännösoikeudet myydään Saksaan.
Ruotsiin.
Britteihin.
Ranskaan.
Tsekkeihin.
Kiinaan.
Kolumbiaan.
Australiaan.
Japaniin.
Italiaan.
Islantiin.
Kreikkaan.
Turkkiin.
Tadzikistaniin.
Intiaan.
Iraniin.
Viroon.
Serbiaan.
Kroatiaan.

Sitten minusta tulee kirjailija, kun ulkomaisilla messuilla vieressäni kulkee tulkki. Sitten minusta tulee kirjailija, kun koululaiset haluavat tehdä minusta esitelmän. Sitten minusta tulee kirjailija, kun he kysyvät, mihin sijoittaudun Suomen kirjallisuuden historiassa. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kirjoilleni on oma pahviständi kirjamyymälöissä. Sitten minusta tulee kirjailija, kun olen Mitä Suomi lukee -listan kärkikymmenikössä. Sitten minusta tulee kirjailija, kun The NY Times Book Review mainitsee minut kirjallisuussivuillaan. Sitten minusta tulee kirjailija, kun minulla on kirjamessuilla oma assistentti ja henkivartijoita. Sitten minusta tulee kirjailija, kun voitan ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon, Sitten minusta tulee kirjailija, kun olen julkaissut kolme teosta.
Viisi.
Kymmenen.
Kaksikymmentä.
Viisikymmentä.

Sitten minusta tulee kirjailija, kun se ensimmäisen lyttäyksen kirjoittanut kriitikko kirjoittaa kiittävän kritiikin. Sitten minusta tulee kirjailija, kun suosikkikirjablogistini arvioi kirjani. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kotikaupungissani järjestetään nimelläni kulkevia turistikierroksia. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kirjani on kirjastojen varatuimpia. Sitten minusta tulee kirjailija, kun nimissäni perustetaan tunnustus. Sitten minusta tulee kirjailija, kun olen voittanut edes yhden avoimen kirjoituskilpailun. Sitten minusta tulee kirjailija, kun saan viikoittain fanipostia. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kirjastani tehdään televisiomainos.
Elokuvateatterimainos.
Mainosjuliste.
Mainoslakana teatterin seinään.
Tarramainos bussiin.
Mainoskortti.

Sitten minusta tulee kirjailija, kun kirjani on kirjakauppojen mainoslehtisissä. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kustantamo sijoittaa kirjojeni markkinointiin rahaa. Sitten minusta tulee kirjailija, kun edustan kasvoillani uutta kirjahyllymallistoa. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kirjoistani tehdään tv-sarja. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kirjastani otetaan toinen painos.
Kolmas.
Neljäs.
Viides.
Kymmenes.
Kahdeskymmeneskahdeksas.
Juhlaversio.
Deluxe Edition.

Sitten minusta tulee kirjailija, kun joku kirjoittaa minusta elämäkerran. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kivijalkakaupassa kirjani on näyteikkunassa. Tyrkkypöydällä. Korkeimpana pinona. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kirjastani tehdään pokkariversio. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kirjastani tehdään kokopitkä animaatio. Studio Ghiblillä. Sitten minusta tulee kirjailija, kun kirjastani tehdään lyhytanimaatio. Kirjatraileri. Tiiseri.

Sitten minusta tulee kirjailija, kun kirjani oikeudet myydään Hollywoodiin.

Sitten, ei yhtään sitä ennen, olen kirjailija.

15 kommenttia:

 1. Apua! Maali karkaa silmissä - eihän se toteudu koskaan! O.O'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toteutumisen mahdollisuus on se piru, joka juoksuttaa meitä olennaisuuksien ulkokehällä.

   Poista
 2. Ja sitten onkin jo lusikka nurkassa, ihmisen nälkä ei hellitä koskaan. Olemme kaikki peliriippuvaisia, jotka sanomme " tarvitsen vielä sen yhden ja vihoviimeisen korttikierroksen, sitten olen tyytyväinen". Vielä yksi ryyppy, vielä yksi sulaapala, vielä yksi elokuva, vielä yksi maailmanmestaruus, vielä yksi miljardi dollareita.

  Ihmisen rooli kuluttajana ei jää pelkästään välttämättömien tarpeiden tyydytykseen. Yhtä lailla kuin tarvitset seuraavaa ateriaasi, tarvitset seuraavaa annostasi asiassa, josta pidät. Tosin kaikkia ei-välttämättömiä halun kohteita yhdistää eräs seikka: seuraavan annoksen on oltava suurempi. Ruoka-annos ja henkäys voivat pysyä vakioina, mutta sama ei onnistu huumeilla, seksillä tai menestyksellä.

  "Sitten olen jotain, kun olen saanut kaiken siinä jossain." Mutta kuinka tylsää olisikaan saavuttaa se tavoite, todellinen hupi tulee tavoittelusta. Strategiapelistä karkaa mielenkiinto sillä hetkellä, kun olen valloittanut maailman. Mysteeristä karkaa taika, kun se ratkeaa. Ihminen ei vain voi pyshtyä ja tyytyä. Onko se sitten hyvä vain huono? Ilman nälkäämme emme liikkuisi minnekään ja ilman sitä olisimme rauhallisempia; tylsempiä mutta rauhallisempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nälkää tarvitaan, mutta tarvitaan myös kykyä ymmärtää, millä se nälkä tyydyttyy ja milloin ylipäätään edes on oikeasti nälkä.

   Poista
 3. Tämä lista oli vakuuttava. En tosin pidä ketään kirjalijana, ennen kuin tämä lopulta omistaa kustantamon, jonka kautta julkaisee. Ja oikeastaan sitä seuraa muunkin median haltuunotto, hänen on vallattava kaikki kustantamot ja siihen päälle sanomalehtitalot. Kun kirjalija omistaa Sanoma-konsernin ja muut mediat, voidaan laajentaa laajempiin bisneksiin ja ostaa lopulta Nokia. Kun Suomen valtio on diktatuurisi alla, on meillä kirjailija. Tai odotas, seuraavaksi laajennetaan Nokian kautta muualle teknologiateollisuuteen. öljybisnekseen ja muualle maailmaan. Kun luonnonvarat ja teknologiakehitys ovat suvereenisti hallussasi, rakennutat maailman parhaimmilla tiedemiehillä laitteen, jolla tarinoitasi voidaan ladata suoraan ihmisten aivoihin. Ja kun YK ja planeetta päätyvät lopulta talutusnuoraasi, voit tehdä tarinoittesi aivolataamisesta kansalaisvelvollisuuden. Sitten olet kirjailija.

  Tai hetkinen, siinä oli vasta tämä planeetta. Sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika solmuun sitä ihminen itsensä ajattelemalla saa. ;)

   Poista
 4. Tämä oli osuva. Ja kattava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko kattava. Kyydistä unohtui varmasti jotain hyvin olennaista kirjailijaksi tulemiselle. :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että se kyllä riittäisi. :D

   Poista
 6. Sinusta tulee kirjailija, kun olet kirjaillut tyynynpäällisiä.

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Voit saada ne kaikki tai vain kaksi tai et mitään ensimmäistä lukuun ottamatta -- ja silti olla kirjailija!

   Hullua.

   Poista
 8. kun saa läpi tekeleen, josta seuraavat ovat kaikki samaa mieltä ekalla kerralla:
  esilukijat
  kustannustoimittaja
  minä
  sekä ennen kaikkea: lukijat
  taidan hakea sitä metsurin hommaa... ;)

  VastaaPoista