8.8.2015

Aikuisenakin lapsi

Olen lapsellinen aikuinen.

Siis sillä ei-konkreettisella tavalla, sillä jolle jotkut Oikeat Aikuiset nyrpistävät nenäänsä, sillä pitävät sitä a) vastuuttomuutena, b) itsekkyytenä, c) kyvyttömyytenä pitää huolta toisista, d) jokinmuumikä.

Niinpä olen paljon miettinyt, mitä on lapsuus ja mitä aikuisuus. Onko se vain kasvamista kehon hormonien armoilla? Onko aikuinen tiettyyn ikään ehtinyt ihminen, vai onko se jokin luoteenominaisuus, onko se elämänvaihe, onko se sitä että on tehnyt lapsen?

Onko lapsuus sitä, että on aikuinen huolehtimassa?

Tyypillisesti lapsuuteen liitetään sellaisia myönteisiä asioita kuin huolettomuus, vapaus, ajattomuus, leikkiminen, ihmettely ja kysymykset, välittömyys, asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä ja seurauksista välittämättömyys. Vähemmän myönteisiäkin piirteitä on: avuttomuus, toisten armoilla oleminen, ymmärtämättömyys, itsekeskeisyys. Ajatellaan, että lapsi osaa olla läsnä hetkessä, että lapsi on rehellinen ja aito. Toisaalta muistutetaan, miten julmia lapset voivat olla.

Sanotaan, että aikuinen ihminen menettää kyvyn tavoittaa sama tila, missä lapsi luonnostaan elää. Aikuinen ei muista enää ihmetellä, eikä uskalla kysyä kaikista yksinkertaisimpiakin kysymyksiä. Aikuinen valehtelee, aikuinen ei puhu asioista niiden oikeilla nimillä vaan korulausein ja valkoisin valhein. Aikuinen elää eilisessä ja huomisessa, aikuinen suorittaa. Aikuisella on murheita ja huolia.

Eikö lapsilla muka ole murheita ja huolia?

Ne ovat ehkä erilaisia kuin aikuisilla tyypillisesti, mutta kyllä niitäkin on.

***

Niin, mitä todella on olla lapsi, mitä aikuinen?

Tätä määrittää niin biologia kuin yksilö kuin yhteiskunta.

Sen tiedän, että rakastan olla aikuinen. Rakastan. Olen menettänyt jotain, mitä minussa oli lapsena, kuten kyvyn antaumuksella heittäytyä leikkiin. Muistan tunteen, kun tiedostin sen ensimmäistä kertaa: nyt ei vain irtoa. Mieli ja kädet haparoivat tyhjää, kun olisi pitänyt tarttua rooliin, kehittää leikki. Tuntui teennäiseltä.

Toisaalta elän vahvasti mielikuvituksessa tarinoita, henkilöitä ja maailmoita yhä edelleen. Kirjailija leikkii työkseen, mutta tekee sen kirjaimin paperilla.

Olenko todella menettänyt, vai vain muuttunut ihmisenä?

Lapsuuteen liitettävä vapaus on jotain, mitä en ole kovin vahvana itse kokenut. Arkea määritti paljon koulu ja läksyt ja ulkoa tulevat aikataulut, joihin itse ei voinut vaikuttaa. Kapinoin. En halunnut mitään harrastuksia, joihin piti mennä tiettynä päivänä tiettyyn kellonaikaan. Kyllähän aikuisenakin täytyy asioita, töitä, tapaamisia ja laskujen eräpäiviä, mutta minulla on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa kaikkiin niistä. Mahdollisuus valita ja päättää.

Paradoksaalisesti uskon, että jos minulle olisi lapsena annettu liikaa vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia päättää, olisin seonnut. Ei minulla silloin olisi ollut kypsyyttä tehdä niin sanottuja oikeita valintoja. Olisin syönyt joka päivä karkkia, skipannut koulun enkä käynyt suihkussa koskaan.

***

Ehkä perimmäinen ero tulee rajoissa.

Kuka niitä asettaa, kenelle ja mihin kohtaan. Aikuinen asettaa omat rajansa, joskus jopa laittomuuksien puolelle. Lapselle rajat asetetaan.

Takaisin alkuun. Millä tavalla oikeastaan olen lapsellinen? Enkö aivan samalla tavalla tee aikuisia asioita, kuten käyn kaupassa, maksan laskuja, siivoan, käyn töissä, mietin veroasioita ja kierrätystä ja pohdin päivän politiikkaa ja ihmisoikeuksia. Äänestän, allekirjoitan sopimuksia, huolehdin ja murehdin.

Kyllä vain, mutta teen myös sellaisia asioita, jotka yhdistetään lapsiin: jos tien varrella kasvavan puun lehti näyttää kivalta, kosketan sitä ja ilahdun tunnusta. Taputan käsiäni ja hihkun kivoille asioille. Nauran estoitta ja kovaa joskus epäsopivissakin kohdissa. Kysyn ne tyhmimmätkin kysymykset. Joskus teen taikinaa vain siksi, että voin syödä sitä raakana. Kahlaan vesilätäköt, ja kun niihin kasvaa jääkannet, ne on tietenkin pakko räksytellä rikki. Mietin harvoin, katsooko joku. Huomaan ympäristöstä epätavallisia yksityiskohtia ja tyypillisesti eläimet, joita muut eivät näe koska eivät katso. Ihmettelen jatkuvasti ja ihmetyn jatkuvasti. Keksin hassuja loruja ja riimejä ja lörpöttelen niitä kotona (ja joskus töissä) ääneen. Saatan mennä kauppaan ostamaan suklaakakun, mansikoita, kermaa ja syödä kaiken yksin (ja ihmetellä jälkeenpäin pahaa oloa).

Mutta kai kaikki aikuiset tekevät tällaisia asioita? Tekeväthän? Kenties häpeillen, kenties ei.

Lisätään listaan: olen terveellä tavalla itsekäs. Elän juuri niin kuin haluan, kunhan en vahingoita muita.

Siksi rakastan olla aikuinen.

Sillä aikuisena minulla on valta.

3 kommenttia:

  1. Tuo rajojen asettaminen ja kuinka ne aikuisella toimivat on muuten kiinnostava asia. Jos unohdetaan se, että aikuisiakin rajoittavat lait, niin missä määrin he asettavat tai heidän pitäisi asettaa rajat itselleen? Ammatit tuppasivat aiemmin periytymään, mutta nykyaikana voit päättää itse. Kun sitten asetat rajat itsellesi, ne kuitenkin toimivat vain niin kauan kuin päätät niitä seurata. Kukaan ei ole sinulle sanomassa, että tämän jälkeen ei ole paluuta. Ja tavallaan tämä valintojen liika runsaus on aikuisillekin ongelma, kuten olisi lapselle; mittakaava on vain vähän eri.

    "Kyllä vain, mutta teen myös sellaisia asioita, jotka yhdistetään lapsiin: jos tien varrella kasvavan puun lehti näyttää kivalta, kosketan sitä ja ilahdun tunnusta. Taputan käsiäni ja hihkun kivoille asioille. Nauran estoitta ja kovaa joskus epäsopivissakin kohdissa. Kysyn ne tyhmimmätkin kysymykset. Joskus teen taikinaa vain siksi, että voin syödä sitä raakana. Kahlaan vesilätäköt, ja kun niihin kasvaa jääkannet, ne on tietenkin pakko räksytellä rikki."

    En ehkä aivan kaikkea tuota tee, mutta hengeltään tutun kuuloista. Jos en kirjaimellisesti läiskyttele käsiäni yhteen, olen ainakin muuten hätä housuissa innostuessani jostain. Kyky innostua ja haltioitua on kenties tärkein piirre, joka minussa on säilynyt sitten lapsuuden päivien.

    "Sillä aikuisena minulla on valta."

    ...ja vastuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rajat toden totta ovat mielenkiintoinen asia.

      Mutta siinä saattaa olla hienoinen ero, tekeekö valintojaan pohjautuen siihen, mitä tykkänään rajaa ulos vai sen perusteella, kuinka laajalle on valmis rajoja asettamaan. Kärjistettynä: toimiiko yhteiskunnan/lähipiirin uskomusten ja odotusten alaisuudessa, vai kykeneekö irtautumaan lauma-ajattelusta.

      Kaiken perustana on kuitenkin itsetuntemus: jos ei tunne itseään ja nykyisiä rajojaan, on vaikea tehdä valintoja ja kasvaa ihmisenä.

      Vallan mukana sanotaan tulevan vastuu, mutta ei se maailmassa aina vaikuta toteutuvan. Vastuunpakenijoita riittää yllin kyllin. Aikuisuuteen kyllä ehdottomasti kuuluu vastuunottaminen teoistaan, ja lapsiltakin sitä odotetaan (vaikka varmasti paremmin ymmärretään, jos moinen ei heti luonnistu.)

      Vastuussa ei mielestäni ole kuitenkaan mitään pelottavaa, jos käyttää valtaa tietoisena seurauksista ja uskollisena omille arvoilleen.

      Kaikkein pahinta on, jos sälytetään vastuu antamatta valtaa.

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus. Usein tuntuu, että kun aikuista käsketään aikuistumaan, tartutaan juuri noihin hyvin harmittomiin käytösmalleihin; ihmettelyyn, innostumiseen ja iloon. Väärät harrastukset tai vääränlaiset vaatteet ja habitus saavat tietynlaiset ihmiset melko helposti lyömään toiseen lapsellisuuden leiman. Todellista lapsellisuutta kuitenkin on kyvyttömyys kantaa vastuuta ja hoitaa asialliset hommat niin kuin aikuisen kuuluu. Todellista aikuisuutta on sekin, ettei tunne tarvetta kontrolloida ja arvottaa toisten olemista omien mieltymysten mukaan (silloin kun siitä ei ole muille haittaa).

    Muistan nuorempana kuvitelleeni, että jossain vaiheessa Kasvan Aikuiseksi (TM) - eli rauhoitun, muutun jotenkin seesteiseksi ja eteeriseksi ja alan kuunnella iskelmää. Tai jotain. Muuttuisin sellaiseksi ihmiseksi, joka aikuisen kuuluu olla. Miksi en olisi? Kaikki kuitenkin sanoivat, että näin tapahtuu, odota vain. Aikani jaksoin odotella. Kasvoin ja kehityin monella tapaa, mutta en rauhoittunut, en seestynyt. Viisastuessani ja oppiessani tuntemaan itseni tajusin kyllä, että se mitä olin ajatellut nuoruuden särmiksi, olinkin ihan vain minä itse.

    VastaaPoista