27.5.2014

Höyryrunoutta, #1.


(c) J.S. Meresmaa

Kesän viettelyksessä ja päivätöiden puristuksessa etsiskelen keinoja kanavoida tulvahduksia, joiden vallassa tekee mieli luoda kaikkea ihanaa, kummallista ja virkistävää ja vallatonta, mutta väsymys iskee aina pahimmalla hetkellä ja aika tuntuu karkaavan. On löydettävä matalan veden syöttejä, joilla houkutella piileskelevä luovuuden pirulainen esiin. Runo-ohjelmaa steampunk-bileisiin rakennellessani havaitsin, että irtonaiset sanat asettuivat kuin itsestään ajatuksiksi, tunnelmiksi ja tarinoiksi -- väsyneenäkin. Siispä aloin leikitellä steampunk-runojen rakentamisella, vaikka en tiedä runoudesta tuon taivaallista. (Onko muuten olemassa jotakin Runous for Dummies -opusta, joka ei olisi teoreettinen tai vain runouden kaanonia esittelevä, vaan enemmän kannustava, leikkisä tee-se-itse/ymmärrä-ainakin-nämä -henkinen teos?)

Kuvan runo tekstinä:

Viiksekäs neiti, 
aina petollinen. 
Taskunauriiden absinttinen haju
                           vihreä muisto.
Ylitä kalpeus. 
Kaiken paljastava leikki. 
Kapina 
           kunnes 
                    metallin tuntu,
                    katoava tahto. 

Punainen lumi kiiltää.
Kuparinen sudenkarva.
Jään kylmyys
                           kaukaisin häive.

***

Minulle muodostui hyvin selkeä kuva hetkestä, paikasta ja tunnelmasta, kun loin tätä. Sormia alkoi syyhyttää taustakertomus ja tapahtumat, jotka johtivat runon hetkeen. Olisi kiehtova tietää, miten se aukenee muille!

2 kommenttia:

 1. Kiehtova tunnelma tuossa runossa, mielikuvani ovat lähinnä arktista steampunkia. :-) Sanoista "viiksekäs neiti aina petollinen" minulle tulee jostain syystä ehdottomasti mieleen kissa. Se saattaa kertoa jotain ennen kaikkea eräiden perheenjäsenteni toisen kissan persoonallisuudesta. :-P

  Mutta valmiista sanoista runojen tekeminen on tosi hauskaa ja inspiroivaa, huomasin sen itsekin höyryillassa. Pitäisi tehdä itsellenikin jostain iso kasa sanoja (tai olisi pitänyt varastaa se kirjekuori mukaan, sinne jäi vielä aika paljon...).

  Mitä Runous for Dummies -opuksiin tulee, itselläni on sellainen Practice of Poetry -niminen kirja (toimittaneet Robin Behn ja Chase Twichell), joka voisi ehkä sopiakin tarkoituksiisi. Siinä on paljon runouden kirjoittamista opettavien runoilijoiden harjoituksia, joista olen tykännyt ja joita on ollut kiva alkaa tehdä vaikkei koekaan olevansa armoitettu runoilija tai tiedä kovin paljon teoriasta. Harjoitukset on ryhmitetty teemoittain ja niitä on hyvin erilaisia. Varsinaista "tiedä ainakin nämä"-osiota siinä ei ole, mutta tee-se-itse-meininkiä ainakin on. :-)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arktinen steampunk! I'm so in! <3

   Kiitos kirjavinkistä, tutustun!

   (Miten niin olen huutomerkki-ihminen!)

   Poista