19.4.2012

A niin kuin arvoitus

Ihan pienenä sivuhuomiona:

Mikä siinä onkin, että fantasian puolella on niin mukava antaa päähenkilölleen a-kirjaimella alkava nimi? Onko tämä jokin salainen riitti? Fantasiakirjoittajien muusan pieni pila?

Minä päädyin Ardisiin (puhumattakaan Amargosta ja Agautrista), Anu Holopainen Adairaan. Hanna van der Steeniltä löytyy Armada. Terhi Rannelan ja Anneli Kannon Kuparisaaritrilogiassa seikkailee Amaya. Tolkienillakin on Aragorninsa, joka on hyvin merkittävässä roolissa, vaikka ei ehkä päähenkilöksi lukeudukaan. Löytyykö vielä muita?

Vinkki teille, jotka pähkäilette fantasiatarinanne päähenkilölle nimeä: jos päädytte a-kirjaimella alkavaan nimeen, tehkää se tietoisena tästä traditiosta.

13 kommenttia:

 1. Jos JRRT:n Aragorn oliskin ollut Örögörn, alkaiskohan kaikkien henkilöiden nimet nyt Ö:llä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, Ördis olisi ollut kyllä pistämätön naisen nimi! :D (Vaan olisi kyllä hahmokin saanut ihan erimoisen luonteenlaadun...)

   Poista
 2. Örögörn xD Kuulostaa kyllä hienon traditionaaliselta örkkinimeltä :)

  George R. R. Martinilla on Arya Tulen ja jään laulussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arya, totta! Miten saatoinkaan unohtaa, kun on vielä niin hyvä hahmokin. :0

   Poista
 3. Hauska havainto. :D Mulla päähenkilön nimet on Gigi ja Henry, mutta Kerjäläisprinsessa ei olekaan fantasiaa sinällään. Jos olisi, ne olisivat sitten varmaan Aigi ja Aenry. (Tuossahan olisi periaatteessa hyvä kaava luoda uskottavia fantasianimiä: Ota joku oikea nimi ja korvaa ensimmäinen kirjain A:lla. :D ) Mutta nimitraditiot ja -trendit on kyllä vahvasti olemassa kirjallisuudessa. Huomasinpa sellaisenkin jutun, kun aloin lukea nyt Mifongin perintöä, että siinä on henkilö nimeltä Arran. Yksi mun merkittävistä sivuhenkilöistäni on Aren. Henkilö vieläpä itse lausuu nimen ärrää korostaen: Arren. Jep jep. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä kuinka Aenry melkein kuulostaa samanlaiselta kuin Henry (etenkin jos h-kirjain on mykkä). Ja on muuten visuaalisesti kaunis nimi!

   Arran ja sen monet muodot lienevät melko yleisiä, anglosaksinen nimi kun on, joten näitä varmaan löytyy lisääkin. Mutta kyllä se jotenkin vatsanpohjasta ottaa, kun löytää melkein-samannimisiä henkilöitä toisten teoksista. :)

   Tuli muuten mieleeni, että C.S. Lewisin Narniassahan on Aslan-leijona ja Aravis-niminen henkilö. Löytyisiköhän vielä lisää?

   Poista
 4. Apua, A-virus on tarttumassa ilmeisesti myös muihin genreihin... Minun päähenkilöni on Arianna. Ja tiedänpä toisenkin syksyllä ilmestyvän kirjan, joka ei ole fantasiaa, mutta jossa päähenkilöllä on A:lla alkava nimi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, tätä pitää diagnosoida siis tarkemmin. :D Hmm. A-kirjain aloittaa aakkoset ja on vokaaleista voimakkain. Ehkä on luonnollista, että a-perheestä löytää hyviä nimiä rutosti. Onhan suomalaisessakin nimistössä kestosuosikit Antti ja Anna.

   Poista
 5. Vähän kuin se Dante episodi.. ainakin kolmen esikoiskirjailijan kirjassa on Dante niminen henkilö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu joskus kyllä siltä, että keitossa, josta nimiä annostellaan kirjoittajien käyttöön, lilluu pinnalla tiettyyn aikaan tietyt nimet. :D

   Poista
 6. Niin ja löytyyhän Tolkienilta myös Arwen... Mutta itse suosin A-nimiä ihan kaikkialla, ne on niin kauniita! (Muutenkin vokaaleilla alkavat nimet sointuvat ihanasti) Enkä nyt mitenkään usko oman nimen tähän mielipiteeseen vaikuttavan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän muita nimiä unohtui? :D

   Mutta olet ehdottoman oikeassa, a:lla alkavat nimet ovat toimivia. Se on jotenkin aktiivinen alkukirjain, toisin kuin väistyvä e, i, o, u tai y. (E ja o ovat näistä ehkä seuraavaksi voimakkaimpia.) Ääkköset eivät oikein iske. ;)

   Poista
 7. Katsottiin vappuna Star Warsia ja löytyi yksi A-nimi lisää: Prinsessa Amidala.

  Minusta Y-nimet sopisivat jostain syystä naissotureille. Voisin kuvitella jonkun vieraan planeetan cybersoturin Y-nimiseksi. Yirge. Ystaran. Y'Dwen. Tai jotain. :D

  VastaaPoista