26.2.2014

Merkillisen hyvä päivä

Kyllästyin eilen blogin punaiseen ulkoasuun ja tempaisin jotain vaaleampaa ja selkeämpää tilalle. Varma kevään merkki, kun tekee mieli järjestellä ja uudistaa. Pöllyttää talven pölyt pois.

Tänään on ollut merkillisen hyvä päivä.

Ensinnäkin koin taas eilen illalla nukkumaan mennessä valaistumisen siitä, miten kiihkeästi työn alla ollut novelli tulee huipentumaan ja loppumaan. Kuinka kaikki palaset liukuvat paikoilleen. On villiä ja hienoa, kun tarkkoja sanoja virtaa mieleen dialogin ja kerronnan muodossa. Ne on saatava merkittyä ylös mahdollisimman uskollisesti, koska usein sanajärjestyksessä ja nimenomaisessa sanavalinnassa piilee tärkein ydin. Kyse on kuin melodiasta: jos sen kadottaa, sitä on vaikea uudestaan tavoittaa, vaikka musiikin syntyrakenne olisikin tuttu.

Tänä aamuna minulla oli siis kasa koukeroisia merkintöjä käsissäni ja kahvilla karkotettava väsymys silmissäni. Mutta lisäksi oli varmuus siitä, että novelli paitsi valmistuu ajallaan, myös toimii!Toiseksi sain yllättävän yhteydenoton toimittajalta (itse asiassa jo eilen), ja niinpä ensi perjantaina Aamulehden Valo-liitteessä saattaa olla meikäläisestä pieni juttu. Tänään sain jutun tarkistettavakseni, ja kiva juttu se olikin!

Kolmanneksi, tattadataadaa, Ritarin ansion käsikirjoitus palasi kustannustoimittajalta kommenttien kera. Esilukijoiltakin on palaute jo tullut, joten pääsen huhkimaan tämän parissa ensi viikolla. Minähän olin aivan rikki siitä, että jouduin lähettämään ensimmäisen version lukijoille niin raakana, hyväset sentään, ihan oikeasti kuumotin häpeästä kotona, raastoin kaksin käsin hiuksiani, kiskoin paitani rintamusta ja menin nurkkaan istumaan ja seinää tuijottamaan. (Miten niin draamakuningatar?)

Ihme ja kumma, esilukijat ja kusti olivatkin lukeneet ihan eri tekstiä kuin olin kuvitellut kirjoittaneeni. Jotenkin kun kässäri tuli heiltä takaisin kommentteineen, se oli muuttunut höyryävästä lantakasasta istutuskelpoiseksi multamaaksi. Hämmästyttävä on esilukijoiden katseen voima.

Hyvä siitä tulee.

Ja neljänneksi -- kyllä, neljäskin hieno asia tapahtui tänään -- Osuuskumman aaveantologia Ruumiittomat on saapunut painosta ja on nyt jokaisen halukkaan ostettavissa! Mukana on minunkin novellini, Kielolinna. Oolalaa, julkaisuvuosi on korkattu!Mutta... ei hemmetti, oli viideskin hyvä asia tässä päivässä! Kirjoitin nimittäin raapaleen. Idea tuli vessassa -- kuinkas ollakaan-- ja täytyi heti kirjoittaa. Raapaleideat tuntuvat nimittäin olevan erityisen aikaliukoisia. Jos se on kelpo, se ilmestyy jossain vaiheessa Osuuskumman raapalepalvelussa (joka on ihan uutta ja parasta jokaiselle tarinannälkäiselle, mutta kiireiselle digi-ihmiselle).

8 kommenttia:

 1. Iso plussa blogin uudesta ilmeestä! Punainen pohja oli hieman vaikealukuinen, mutta uusi on raikas ja mukava silmäillä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, hyvä! :)

   Punainen tuntui ihanan lämpöiseltä aikansa, mutta alkoi sitten tuntua tunkkaiselta.

   Kiva kun kommentoit!

   Poista
 2. Onnea antologialle! Hieno kansi :)
  Minäkin tykkään uudesta lookista, selkeä ja mukava silmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anu! Siinä on aika mojova lukupaketti aavetarinoita -- ja tosi on, kannet ovat mukavalla tavalla sekä perinteiset että hyytävät!

   Hienoa, että vaaleampi pohja toimii! :)

   Poista
 3. Mainiolta kuulostaa kaikki, ei muuta kuin onnittelut jokaisesta jutusta! Kyllä kirjoittajan pitää ottaa ilo irti kaikista tuollaisista päivistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katri! Kun niitä tuohon kirjasin, niin olin ihan että eiii, tämähän tapahtui myös tänään!

   Ja arvaapa: kivojen juttujen listalta jäi jopa puuttumaan asioita. Koska unohdin ja koska päivä ei ollut vielä päättynyt, kun kirjoitin postauksen!

   Tuli kyllä tarpeeseen tällainen päivä. Talvi on ollut aikamoista tasapaksua puurtamista.

   Poista
 4. Mukavan keväinen pohja!

  Muuten, onko tuota ritarisarjaasi tulossa kirjakirjana jossain vaiheessa? Minulla tökkii tosi pahasti tuo sähkökirjan lukeminen varsinkaan kun Elisan systeemi ei suostu pelittämään ipadissani niin kuin tahtoisin. Olisi kiva päästä lukemaan kirjat paperisena versiona jossain vaiheessa (vink vink Osuuskumman suuntaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ahmu!

   Kurja homma sähkökirjavaikeuksien kanssa: onko vika Elisan kaupassa, vai jossain muussa? Aseenkantajan kunnia löytyy nimittäin myös Into eBooksista, jos se mitään helpottaa:

   http://www.into-ebooks.com/book/aseenkantajan_kunnia/

   Mutta eihän se ihan sama ole kuin paperinen kirja. Kuka tietää, kenties sitten kun Keskilinnan ritarit -sarja on valmis, siitä painetaan jonkinlainen yhteisnide. Olisi se omaankin kirjahyllyyn mukava saada. :)

   Poista